Interview | Ontdekker Vingegaard: 'Androni-Giocattoli reed in China en wilde hem voor het seizoen erop vastleggen'

Jonas Vingegaard is helemaal op zijn plek bij Jumbo-Visma, maar het had ook gekund dat hij ergens anders had gereden.

Profwielerronde Etten-Leur 2022

Christian Andersen, ontdekker van Jonas Vingegaard, beseft eind 2016 in de Ronde van China dat de Tourwinnaar ver kan komen in de wielersport. "Na die tweede plek in China wist ik dat Jonas speciaal was. Dat was internationaal gezien zijn eerste topresultaat."

In China viel hij ook op bij de enige profploeg die daar aanwezig was. "Androni-Giocattoli reed daar ook en wilde hem voor het seizoen erop vastleggen. Er werd gesproken, maar het is niet dat hij op het punt stond om een contract te tekenen. Jonas was pas twintig jaar en wij hebben ook gezegd dat het belangrijk was om de juiste ploeg te vinden. De mentaliteit van Jonas was niet goed overeengekomen met de Italiaanse manier van werken.”

Vingegaard blijft nog vrij lang onder de radar, mede door een beenbreuk. Hij is daardoor lang een onbeschreven blad in de wielerwereld. "In 2017 had ik contact met Grischa Niermann over onze renner Julius Johansen (tegenwoordig prof bij Intermarché-Wanty-Gobert, red.), die wereldkampioen was geworden bij de junioren. Jumbo-Visma wilde hem graag vastleggen."

"Ik kende Grischa uit zijn tijd als prof, maar vooral van toen hij nog werkte bij de opleidingsploeg van Rabobank. Ik zei tegen hem: ‘Grischa, we hebben hier nog een jongen rijden waar jullie eens naar moeten kijken.’ Toen ik over Jonas begon, had Grischa geen idee over wie ik het had. Ze waren aan het begin dan ook niet meteen overtuigd. Wat ook vrij logisch was op dat moment."

Het gehele interview lees je in onze Tour-terugblik/Vuelta-special. Met daarin onder meer alle Vuelta-etappes, interviews met Jai Hindley, Taco van der Hoorn, Dylan Groenewegen en Christoph Roodhooft! 

Magazine
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022