Renaat Schotte over Vuelta-start: 'Drie dagen Koningsdag, maar had weinig om het lijf'

Sporza-commentator keek z'n ogen uit tijdens de Vuelta-start in Nederland.

105th Tour de France stage-1

Sporza-commentator Renaat Schotte was samen met José De Cauwer drie dagen aanwezig in Nederland om de Vuelta-start mee te maken. Hij genoot van de sfeer, maar had ook wat kritische kanttekeningen, zo vertelt hij op de website van z'n werkgever.

Volgens hem hadden de etappes namelijk sportief weinig om net lijf. "De Nederlandse etappes waren niet de meest opwindende. Maar de eindsprint maakte dat dan telkens wel wat goed. Los van het enthousiasme rond Breda had ik liever een etappe gezien in Nederlands-Limburg met wat hellingen. En dan wat verderop in de Vuelta meer sprintersetappes."

Gewend van Nederlanders

Maar met dat enthousiasme zat het dus wel snor, zag ook Schotte. "Het was drie dagen lang Koningsdag. Ik had niets anders verwacht. Nederlanders zijn specialisten als het gaat om sfeer creëren bij zulke evenementen. Als er dan nog eens twee dagen een Nederlander in de rode leiderstrui rondrijdt, dan word je als Nederlander vanzelf enthousiast."

Hij verklaart de massale belangstelling ook door het gebrek aan grote koersen hier. "Nederland heeft door het wegvallen van de Benelux Tour dit jaar maar één eigen WorldTour-koers: de Amstel Gold Race. En dat is dan nog in een uithoek van het land. Dan is de rest van Nederland wel blij met zo’n Vuelta-driedaagse."

Achtergrond
  • photo Cor Vos © 2018