Nederlandse parkoersbouwer reageert op kritiek Valverde: 'Samenspel tussen wat je het publiek gunt en de renners

Valverde had kritiek op het parkoers van de Vuelta in Nederland. Onterecht, zo vindt de parkoersbouwer.

La Vuelta ciclista a Espana 22-03

Alejandro Valverde haalde gisteren uit naar het Nederlandse parkoers van de Vuelta-start. Volgens de Spaanse vedette van Movistar kon dit echt niet en was het alsof hij zeven keer door hetzelfde dorp reed. Meer renners hadden kritiek, die voornamelijk ging over de derde etappe (Breda-Breda).

De organisatie van Vuelta Holanda zegt bij monde van parkoersbouwer Ron Looy tegen de NOS dat het er alles aan heeft gedaan de veiligheid van de renners te waarborgen, maar dat ze keuzes moesten maken.

"We hebben de maximale maatregelen getroffen. Zo hebben we obstakels weggehaald of goed aangeduid, geen wegversmallingen gedaan en protectie geplaatst. Maar het is een samenspel tussen wat je het publiek gunt en de renners."

"Als we alleen maar op provinciale wegen rijden, hebben we minder problemen, maar dan staat er ook minder publiek langs de kant van de weg. Dat zijn overwegingen die wij moeten maken."

Looy stelt ook dat Nederland een land apart is als het gaat om parkoersen bouwen. "Obstakels zitten nou eenmaal in onze infrastructuur. Maar we hebben geen incidenten gehad en ik ben hartstikke blij dat het gelukt is allemaal."

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022