HomeVuelta a EspañaVuelta | Zowaar sprinten? Alles wat je moet weten over etappe...

Vuelta | Zowaar sprinten? Alles wat je moet weten over etappe 11: ElPozo Alimentacion-Cabo de Gata

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Je zou het haast vergeten, maar er zijn ook nog sprinters in koers. Sinds het peloton van Nederland naar Spanje trok, zijn ze amper meer aan bod gekomen. In de elfde etappe, dicht bij zee waardoor de wind een rol kan gaan spelen, zal daar verandering in komen. Hoewel het af en toe op en af loopt, is het voor Spaanse begrippen biljartvlak.

“Een dag waarop sprinters hun ploegen aan het werkzullen zetten”, is ook koersdirecteur Fernando Escartín overtuigd van een massasprint. “In de etappe zit een aantal zeer steile stukken, maar geen noemenswaardige moeilijkheden, dus zal een massasprint verwacht worden. Sprinters weten wanneer ze het uiterste uit hun kansen moeten halen, want deze editie van de Vuelta leent zich niet zo goed voor veel sprinterskansen.”

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.17 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.47 uur.

Wielerhistorie

De renners zijn aanbeland in de regio Alméria. Noordelijker in Alicante of Dénia overwinteren profs met grote regelmaat, maar Alméria staat niet bekend als een wielergek gebied. Al wordt er in de eerste maand van het seizoen wel altijd de Clásica Alméria verreden.

De bekendste renner uit die regio is Juan Martínez, die van 1984 tot en met 1994 profrenner was. Hij won in 1988 een etappe in de Vuelta a España, maar zijn grootste triomf boekte hij in de Tour de France. Hoewel hij een degelijke tijdrijder was, stond hij niet te boek als uitmuntend in de race tegen de klok.

Tot hij op de voorgrond trad door de laatste Tourtijdrit te winnen in 1988. Martínez bleef in Santenay nota bene Tony Rominger voor. Overigens moet daarbij vermeld worden dat de in Denemarken geboren Zwitser nog aan de beginfase van zijn loopbaan stond; in de jaren negentig groeide Rominger uit tot een van de beste tijdrijders ooit.

Trivia

In de slotfase van de elfde etappe zullen prachtige beelden worden geschoten, want de meet ligt in Cabo de Gata. Dat is een nationaal park en beschermd kustgebied. Cabo de Gata ligt in de provincie Alméria en staat bekend om zijn rotsachtige en vulkanische karakter.

Door activiteiten tussen de Eurazische plaat en Afrikaanse plaat steken voor de kust grote kliffen uit de zee. Soms wel tot honderd meter boven zeeniveau. Dit gebied behoort tot het UNESCO-biosfeerreservaat. Dat is een titel voor natuurgebieden die een ecosysteem representeren waarin de biodiversiteit en de genetische waarden beschermd worden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Thijs Zonneveld over Van Aert: ‘Ook van veel Nederlanders gehoord dat ze het Van Aert gunden, ik vind het zo verdrietig voor hem’

De kopman van Team Visma | Lease a Bike brak meerdere ribben, zijn sleutelbeen...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....