Vuelta | Klimmen vanaf zeeniveau! Alles wat je moet weten over etappe 12: Salobreña-Estepona

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De Vuelta zou de Vuelta niet zijn om twee dagen achter elkaar voor een sprintersrit te gaan en daarom is het in de twaalfde etappe weer aan de klimmers. En aan de sterke klauteraars, want de slotklim naar Peñas Blancas is er eentje om verschillen op te maken.

De beklimming is 18,4 kilometer aan 6,5 procent. Niet de zwaarste percentages, maar zwaar genoeg om je een slechte dag niet te kunnen permitteren als klassementsrenner. En de klim, zeker de beginfase, valt op door de onregelmatigheden. De ene kilometer loopt haast vlak, terwijl de volgende kilometer stijgt aan meer dan tien procent.

Na tien kilometer klimmen wordt het wel iets regelmatiger, wat in het voordeel is van de niet-springveren. Met 192,7 kilometer is het de langste rit van deze Vuelta, maar de Peñas Blancas is wel het enige noemenswaardige obstakel. De eerste 175 kilometer zijn niet al te zwaar.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.16 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.46 uur.

Wielerhistorie

Wie zijn passie voor wielrennen met vrienden of familie deelt, kan zich een avond zoethouden met de wielereditie van het spelletje wie-is-het. En de laatste winnaar en tot nog toe enige winnaar van een Vuelta a España-rit op de Peñas Blancas is een uitstekende renner voor dat spelletje.

Een Tsjech, die relatief laat prof werd en in zowel de Vuelta (9e) als de Tour (7e) en Giro (6e) een top 10-notering wist te behalen. Gaat er al een belletje rinkelen? Zo niet: hij reed in het verleden voor Team NetApp (de voorganger van BORAhansgrohe), Team Sky en vervolgens weer BORA-hansgrohe. Raden maarrrr!

Trivia

In één week is het peloton van het Baskenland naar Andalusië getrokken. Van het noorden naar het zuiden van Spanje. Zodoende is het goed mogelijk dat de weersomstandigheden flink kunnen verschillen. In het Baskenland is de kans op een buitje groot, terwijl Andalusië bekendstaat om de enorme hitte.

De gemiddelde temperatuur in een Malaga ligt rond de dertig graden als de Vuelta aankomt. De koelvesten en ijszakken zullen van pas komen in dit gedeelte van het land. De extreme hitte zal uiteraard ook effect hebben op het niveau, aangezien renners meer energie kwijt zijn aan het koelen van hun lichaam.

Tijdens een gemiddelde dag drinkt een renner al snel tussen de zes en zeven liter water tijdens een etappe, maar op een warme dag zal dat toch zeker toenemen naar een liter of negen à tien