HomeVuelta a EspañaVuelta | Stiekem lastig! Alles wat je moet weten over etappe...

Vuelta | Stiekem lastig! Alles wat je moet weten over etappe 13: Ronda-Montilla

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

In het begin van de rit tussen Ronda en Montilla loopt het nog enigszins op en vooral af, maar nadien is het haast volledig vlak. Dat betekent dat het weer sprinten zal worden. Toch is de finale niet zo makkelijk als het profieltje aangeeft.

De laatste vijf kilometer gaan nog flink omhoog en ook in de laatste kilometer ligt nog een pukkeltje op het einde, waardoor het er eentje voor de machtssprinters gaat worden. De renners rijden richting het noorden de binnenlanden in en kunnen de Sierra Nevada al ruiken.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.20 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.42 uur.

Wielerhistorie

In de dertiende etappe is de beurt weer aan de snelle mannen. Dat betekent dat we in ieder geval geen Spaanse dagwinnaar krijgen. Al weet je het in de wielersport natuurlijk nooit. De laatste Spaanse sprinter die een rit wist te winnen in de Vuelta a España was Oscar Freire.

Dat was in de elfde etappe van de Vuelta 2008 toen hij namens Rabobank zijn rivalen Tom Boonen en Juan José Haedo wist te kloppen. Sindsdien hebben weinig Spaanse sprinters nog potten kunnen breken. In het huidige WorldTour-peloton rijden 35 Spanjaarden, maar daarvan is het gros een klimmerstype. Jongens als Juan Ayuso, Marc Soler en Carlos Rodríguez.

Van de Spanjaarden in de WorldTour kun je misschien drie renners als pure sprinter beschouwen. En dat vergt zelfs nog de nodige fantasie, maar Carlos Barbero (Lotto Soudal), Iván García Cortina (Movistar Team) en Jon Aberasturi (TrekSegafredo) hebben in het verleden in elk geval laten zien iets te kunnen uitrichten in de sprint.

Trivia

In startplaats Ronda is stierenvechten een groots evenement. In de stad vind je bijvoorbeeld een bekende stierenvechtarena. Het wordt gezien als een van de oudste arena’s ter wereld. Het eerste gevecht daar vond namelijk plaats in 1785. In de arena kunnen 5000 mensen plaatsnemen om een gevecht bij te wonen. Veel wordt er niet meer gevochten, maar de arena is wel te bezoeken om de geschiedenis van het stierenvechten tot je te nemen.

Overigens is Ronda op meer vlakken een stad van stierenvechten, want een aantal bekende torero’s komt uit de stad. Zoals Pedro Romero, die in zijn tijd (1754-1839) bekendstond als de beste torero van het land. Recenter maakten vader en zoon Cayetano en Antonio Ordoñez naam als stierenvechter.

Van die eerste staat ook een standbeeld in Ronda. Overigens waren zij grote inspiratiebronnen voor schrijver Ernest Hemmingway, die een tijdlang in Ronda woonachtig was.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....