HomeVuelta a EspañaVuelta | Naar grote hoogte! Alles wat je moet weten over...

Vuelta | Naar grote hoogte! Alles wat je moet weten over etappe 15: Martos-Sierra Nevada

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De derde rustdag is bijna daar, maar eerst wacht nog een monsterachtige etappe. De vijftiende rit boezemt angst in bij het peloton. Escartín: “Een echte bergetappe, met meer dan vierduizend hoogtemeters. De etappe begint in de provincie Jaén, waar de hitte ongetwijfeld ook een belangrijke rol gaat spelen. Het tweede deel is ook loodzwaar met lange en veeleisende bergen.”

Na honderd kilometer kan het feest beginnen met eerst de Alto del Purche (9,1 kilometer aan 7,5 procent). Het is het voorgerecht, want de hoofdmaaltijd komt nog met de klim naar Sierra Nevada. Die is 19,5 kilometer aan 7,9 procent. In het begin zitten twee kilometer aan gemiddeld dertien procent. Het venijn zit hem dan ook in het begin van de klim, want vervolgens is het een zeer geleidelijke klim van tussen de zes en acht procent.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.16 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.49 uur.

Wielerhistorie

De klim naar Sierra Nevada werd in de Vuelta voor het eerst beklommen in 1979. Daarna volgden nog twaalf beklimmingen. Onder meer in 2002, 2003 en 2004. Het lijkt haast lichtjaren geleden en profs van nu spreken van een totaal andere sport vergeleken met toen. Neemt niet weg dat er één constante is: Alejandro Valverde. Niet voor lang meer, want de Spanjaard stopt aan het einde van het seizoen en rijdt dus zijn laatste Vuelta a España.

In 2002 op 22-jarige leeftijd kwam Valverde als 51ste over de streep, maar een jaar later was hij op de vierde plek al een stuk dichterbij op Sierra Nevada. Remco Evenepoel was twee jaar oud toen Valverde de Sierra Nevada voor het eerst opreed in de Vuelta.

Trivia

Sierra Nevada is in het wielrennen een zeer bekend gebied om op trainingskamp te gaan. Zo zat Quick-Step Alpha Vinyl er in het voorjaar nog ter voorbereiding op de Tour de France. Ook in de winter is Sierra Nevada in trek, want ook dan zijn de temperaturen over het algemeen behoorlijk aangenaam.

De bergketen ontstond zo’n zes miljoen jaar geleden en het hoogste punt ligt op 3482 meter. In totaal heeft het zestien bergtoppen van boven de drieduizend meter en daarmee is het Sierra Nevada-gebergte na de Alpen de hoogste bergketen van het westen van Europa.

Meer dan twintig procent van alle plantensoorten in het land vind je in het Sierra Nevada-gebergte. Ook dierenliefhebbers komen aan hun trekken in Andalusië. Zo kun je er onder meer Spaanse berggeiten, vossen, dassen, wilde katten en tientallen vogelsoorten vinden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Zo ziet kou lijden eruit! Mannen van Tour de Tietema trillend als een rietje tijdens The Ride

Bas Tietema zelf rijdt inmiddels in de profploeg van Tour de Tietema, maar zijn...

In het zicht van de haven gestrande Rune Herregodts: ‘Reed Vingegaard achter me? Oh, f*ck!’

We wilden hem met z'n allen wel naar de overwinning schreeuwen voor de tv....

Jan Bakelants over zijn Unbound Gravel: ‘Het was net een cursus pottenbakken, ben onderweg in koelbox met ijs gaan zitten’

We belichtten al de avonturen van Thijs Zonneveld (dat liep op z'n zachtst gezegd...

2.Pro? 1.WT? 2.1? Wat betekenen die codes bij wielerwedstrijden toch precies? Uitleg!

Zie je ook wel 's die codes staan bij wedstrijden, maar weet je niet helemaal hoe het zit? Hieronder vind je het antwoord.

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...