HomeVuelta a EspañaVuelta | Naar grote hoogte! Alles wat je moet weten over...

Vuelta | Naar grote hoogte! Alles wat je moet weten over etappe 15: Martos-Sierra Nevada

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

De derde rustdag is bijna daar, maar eerst wacht nog een monsterachtige etappe. De vijftiende rit boezemt angst in bij het peloton. Escartín: “Een echte bergetappe, met meer dan vierduizend hoogtemeters. De etappe begint in de provincie Jaén, waar de hitte ongetwijfeld ook een belangrijke rol gaat spelen. Het tweede deel is ook loodzwaar met lange en veeleisende bergen.”

Na honderd kilometer kan het feest beginnen met eerst de Alto del Purche (9,1 kilometer aan 7,5 procent). Het is het voorgerecht, want de hoofdmaaltijd komt nog met de klim naar Sierra Nevada. Die is 19,5 kilometer aan 7,9 procent. In het begin zitten twee kilometer aan gemiddeld dertien procent. Het venijn zit hem dan ook in het begin van de klim, want vervolgens is het een zeer geleidelijke klim van tussen de zes en acht procent.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.16 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.49 uur.

Wielerhistorie

De klim naar Sierra Nevada werd in de Vuelta voor het eerst beklommen in 1979. Daarna volgden nog twaalf beklimmingen. Onder meer in 2002, 2003 en 2004. Het lijkt haast lichtjaren geleden en profs van nu spreken van een totaal andere sport vergeleken met toen. Neemt niet weg dat er één constante is: Alejandro Valverde. Niet voor lang meer, want de Spanjaard stopt aan het einde van het seizoen en rijdt dus zijn laatste Vuelta a España.

In 2002 op 22-jarige leeftijd kwam Valverde als 51ste over de streep, maar een jaar later was hij op de vierde plek al een stuk dichterbij op Sierra Nevada. Remco Evenepoel was twee jaar oud toen Valverde de Sierra Nevada voor het eerst opreed in de Vuelta.

Trivia

Sierra Nevada is in het wielrennen een zeer bekend gebied om op trainingskamp te gaan. Zo zat Quick-Step Alpha Vinyl er in het voorjaar nog ter voorbereiding op de Tour de France. Ook in de winter is Sierra Nevada in trek, want ook dan zijn de temperaturen over het algemeen behoorlijk aangenaam.

De bergketen ontstond zo’n zes miljoen jaar geleden en het hoogste punt ligt op 3482 meter. In totaal heeft het zestien bergtoppen van boven de drieduizend meter en daarmee is het Sierra Nevada-gebergte na de Alpen de hoogste bergketen van het westen van Europa.

Meer dan twintig procent van alle plantensoorten in het land vind je in het Sierra Nevada-gebergte. Ook dierenliefhebbers komen aan hun trekken in Andalusië. Zo kun je er onder meer Spaanse berggeiten, vossen, dassen, wilde katten en tientallen vogelsoorten vinden.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....