HomeVuelta a EspañaVuelta | Vlak of met hupje? Alles wat je moet weten over...

Vuelta | Vlak of met hupje? Alles wat je moet weten over etappe 16: Sanlucar de Barrameda-Tomares

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Na de rustdag volgt voor de helft van het peloton nog een halve rustdag, want de 188,9 kilometer tussen Sanlúcar de Barrameda en Tomares zijn volledig vlak. Veel woorden maakt Escartín ook niet vuil aan deze rit. Enkel merkt hij op dat Matteo Trentin in 2017 wist te winnen in finishplaats Tomares.

Toch willen profieltjes van de Vuelta nog weleens vertekenen, want het hoogaangeschreven Flamme Rouge meldt dat er in de finale nog een hupje van anderhalve kilometer ligt.

De renners trekken wederom noordelijker. Hoewel ze van zee afrijden, kan de wind wellicht ook nog een rol gaan spelen. Hoe dan ook zal het warm zijn, want de gemiddelde temperatuur van Tomares ligt in juli en augustus op liefst 37 graden. In september is de gemiddelde temperatuur alsnog 32 graden. In startplaats Sanlúcar de Barrameda liggen die gemiddelde temperaturen een stuk lager.

Profiel

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.18 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.44 uur.

Wielerhistorie

De laatste jaren valt het mee, maar er was een tijd waarin sprinters van de C-garnituur met de sprintzeges aan de haal gingen. Met alle respect, maar jongens als Gianni Meersman, Jens Keukeleire en Jempy Drucker worden niet beschouwd als grote spurters.

Desondanks wisten ze sprints te winnen in Spanje. Ook Matteo Trentin, een steengoede renner maar geen pure sprinter, had zo’n jaar waarop het allemaal op zijn plek viel in de Vuelta. In de editie van 2017 won hij liefst vier etappes, waaronder eentje in Tomares, de finishplaats van de zestiende etappe. Al zaten daar niet enkel etappes in die eindigden in een sprint, want Trentin was dat jaar ook de beste in een halve bergetappe.

Trivia

Sanlúcar de Barrameda is de geboortegrond van Alonso Fernández de Lugo. Wie horen we u denken? Alonso Fernández de Lugo. In de zestiende eeuw een soldaat, veroveraar en avonturier. Hij zorgde ervoor dat La Palma en Tenerife in handen vielen van de Kroon van Castilië. Oftewel een deel van het Spaanse rijk.

Dat deed Fernández de Lugo niet door zo aardig te zijn. Een van zijn biografen schreef dat hij een mengeling was van een wrede en hebzuchtige veroveraar, maar tegelijkertijd iemand met het vermogen en gevoel om de wil op te leggen aan veroverde landen. Hij overleed in 1525 en ligt begraven in de kathedraal van La Laguna.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

Giro | Hoe Georg Preidler een splijtzwam werd in de Giro die Tom Dumoulin won: ‘Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen’

Op de slotdag van deze Giro gaan we 5 jaar terug in de tijd. Tom Dumoulin won, maar in Team Sunweb zat ook een Oostenrijkse splijtzam. Een reconstructie.

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...