HomeVuelta a EspañaVuelta | Voor de vluchters! Alles wat je moet weten over...

Vuelta | Voor de vluchters! Alles wat je moet weten over etappe 17: Aracena-Monasterio de Tentudia

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

“Een benenbreker”, begint Fernando Escartín zijn verhaal over de zeventiende etappe. Het zal typisch Spaans zijn, want de hele dag gaat het op en af. Rustmomenten zullen schaars zijn en dan ligt er ook nog een fijne apotheose naar de Monasterio de Tentudía te wachten.

De laatste klim is volgens de koersdirecteur niet al te zwaar, maar het zal zeker niet in een sprint eindigen. De 9,3 kilometer aan 5,1 procent zijn zwaar genoeg om verschillen te slaan. Zeker ook omdat de laatste vier kilometer omhoog gaan aan gemiddeld 7,5 procent. Het is te zwaar voor sprinters, maar te makkelijk voor de klassementsrenners.

Volgens Escartín is het dan ook een gouden kans voor de aanvallers die nog iets in de benen hebben. Rittenkapers als Thomas de Gendt, Alessandro De Marchi en Nans Peters zullen hun messen slijpen.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.18 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.44 uur.

Wielerhistorie

Zowel Aracena als Monaserio de Tentudía hebben geen geschiedenis met de Vuelta a España. Extremadura is dan ook niet bepaald een wielerprovincie. Hoewel, tussen 2002 en 2011 werd de Ronde van Extremadura verreden. Het maakte deel uit van de Europe Tour en werd in het verleden gewonnen door onder anderen José Angel Gomez Marchante (2003) en Daniel Lloyd (2008). Extremadura is sowieso niet bepaald een provincie van topsport.

In 1994 werd er een golftoernooi uit de PGA Tour georganiseerd in Extremadura, maar dat toernooi was ook geen lang leven beschoren. Na één jaar werd de stekker eruit getrokken. Wel zijn er een hoop voetbalclubs te vinden in deze regio.

Trivia

Je hebt zeventien autonome regio’s in Spanje en de één is een stuk bekender dan de ander. Catalonië, Baskenland en Andalusië zijn bij iedereen wel bekend, maar Ceuta, Melilla en La Rioja (behalve dan van de wijn misschien..) klinken een stuk minder bekend in de oren. Ook Extremadura is niet het meest beminde gebied van Spanje.

Extremadura, met Médina als hoofdstad, staat vooral bekend als een provincie met adembenemende natuur. De provincie is dan ook de op vier na grootste wat betreft oppervlakte. In de dunbevolkte regio vind je allerlei verschillende soorten landschappen, zoals vruchtbare valleien, bergen, uitgestrekte steppen en een soort boomweiden.

Ook vogelliefhebbers komen aan hun trekken, want zo vind je er de haviksarend, vale gier en blauwe ekster. Koen Bouwman vertelde onlangs dat vogelliefhebber Jos van Emden vorig jaar zowat van zijn fiets viel toen hij in Tignes een gier spotte. Als dat maar goed gaat in Extremadura…

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in...

Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als...

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...

📸 Creatieve shirtjesmaker fotoshopt Jonas Vingegaard in Rabobank-Visma tenue

Het contract tussen Jumbo Supermarkten zal overigens wel gerespecteerd worden, maar andere sponsors kunnen...

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...