Vuelta | Voor de vluchters! Alles wat je moet weten over etappe 17: Aracena-Monasterio de Tentudia

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

“Een benenbreker”, begint Fernando Escartín zijn verhaal over de zeventiende etappe. Het zal typisch Spaans zijn, want de hele dag gaat het op en af. Rustmomenten zullen schaars zijn en dan ligt er ook nog een fijne apotheose naar de Monasterio de Tentudía te wachten.

De laatste klim is volgens de koersdirecteur niet al te zwaar, maar het zal zeker niet in een sprint eindigen. De 9,3 kilometer aan 5,1 procent zijn zwaar genoeg om verschillen te slaan. Zeker ook omdat de laatste vier kilometer omhoog gaan aan gemiddeld 7,5 procent. Het is te zwaar voor sprinters, maar te makkelijk voor de klassementsrenners.

Volgens Escartín is het dan ook een gouden kans voor de aanvallers die nog iets in de benen hebben. Rittenkapers als Thomas de Gendt, Alessandro De Marchi en Nans Peters zullen hun messen slijpen.

Profiel

Beeld: ASO

Profiel slotklim

Beeld: ASO

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  17.18 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.44 uur.

Wielerhistorie

Zowel Aracena als Monaserio de Tentudía hebben geen geschiedenis met de Vuelta a España. Extremadura is dan ook niet bepaald een wielerprovincie. Hoewel, tussen 2002 en 2011 werd de Ronde van Extremadura verreden. Het maakte deel uit van de Europe Tour en werd in het verleden gewonnen door onder anderen José Angel Gomez Marchante (2003) en Daniel Lloyd (2008). Extremadura is sowieso niet bepaald een provincie van topsport.

In 1994 werd er een golftoernooi uit de PGA Tour georganiseerd in Extremadura, maar dat toernooi was ook geen lang leven beschoren. Na één jaar werd de stekker eruit getrokken. Wel zijn er een hoop voetbalclubs te vinden in deze regio.

Trivia

Je hebt zeventien autonome regio’s in Spanje en de één is een stuk bekender dan de ander. Catalonië, Baskenland en Andalusië zijn bij iedereen wel bekend, maar Ceuta, Melilla en La Rioja (behalve dan van de wijn misschien..) klinken een stuk minder bekend in de oren. Ook Extremadura is niet het meest beminde gebied van Spanje.

Extremadura, met Médina als hoofdstad, staat vooral bekend als een provincie met adembenemende natuur. De provincie is dan ook de op vier na grootste wat betreft oppervlakte. In de dunbevolkte regio vind je allerlei verschillende soorten landschappen, zoals vruchtbare valleien, bergen, uitgestrekte steppen en een soort boomweiden.

Ook vogelliefhebbers komen aan hun trekken, want zo vind je er de haviksarend, vale gier en blauwe ekster. Koen Bouwman vertelde onlangs dat vogelliefhebber Jos van Emden vorig jaar zowat van zijn fiets viel toen hij in Tignes een gier spotte. Als dat maar goed gaat in Extremadura…