Roglic domineert op slotklimmetje vierde etappe, neemt ook leiderstrui over van ploegmaat Affini

Primoz Roglic heeft de vraagtekens die er rond zijn vorm waren weggenomen. De Sloveen won de vierde etappe.

La Vuelta ciclista a Espana 22-04

Al vroeg in de rit ontstond een kopgroep met enkele grote namen daarbij, want Alessandro De Marchi en Alexey Lutsenko, die eerder dit jaar nog achtste werd in de Tour de France, kozen de aanval. Door de sterkte van die kopgroep werden de vluchters kort gehouden door de ploegen die zich kansrijk achtten in de vierde etappe. Dat waren vooral Quick-Step Alpha Vinyl, BORA-hansgrohe en Team Jumbo-Visma.

Uiteindelijk bleven Lutsenko en De Marchi samen met James Shaw het langst over vooraan, maar met nog dertig kilometer voor de boeg werden zij al bijgehaald. Dan was het wachten op het laatste gecategoriseerde klimmetje van de dag. Op die heuvel zat een aantal opvallende renners achteraan het peloton: Sergio Higuita, Ethan Hayter en Juan Ayuso.

Het tweede deel was makkelijker, waardoor zij de aansluiting desondanks wisten te houden. Voor veel afscheiding en entertainment zorgde de klim dan ook niet en het wachten leek dan ook vooral op het slotklimmetje van een kleine kilometer aan 8,4 procent. Maar in de afdaling gebeurde er meer, want het was Evenepoel die de rest van het peloton onder druk besloot te zetten.

Mads Pedersen

Het gevolg waren enkele scheurtjes in het peloton, maar na de afzink viel het vervolgens weer stil en duurde het in eerste instantie even vooraleer er controle was in het peloton. Dat gebeurde op vijf kilometer van de meet toen Dylan van Baarle zich op kop zette, terwijl ook Team Jumbo-Visma zich wederom liet gelden. Het slotklimmetje werd als eerste aangevat door het Movistar van Alejandro Valverde.

Het slotklimmetje was heel smal waardoor het duw en trekwerk opleverde. Opvallend was dat Mads Pedersen nog vooraan zat. De Deen leek de beste papieren te hebben, maar hij stierf uiteindelijk in het wiel van een ontketende Primoz Roglic. De Sloveen ging aan en duldde geen enkele tegenstand. Hij neemt ook de leiderstrui over van ploegmaat Edoardo Affini.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022