Team Jumbo-Visma geeft rode leiderstrui weg: 'Maar we zullen controleren wanneer we dat moeten doen'

Primoz Roglic kende een comfortabele dag in de rode leiderstrui, maar Team Jumbo-Visma gaf hem dolgraag weg.

La Vuelta ciclista a Espana 22-05

Jumbo-Visma koos er dan ook voor om een kopgroep de ruimte te geven. Het duurde weliswaar lang voordat de vlucht van de dag ontstond, maar uiteindelijk gebeurde dat toch. De Nederlandse ploeg gaf ze snel alle ruimte en aan het einde van de dag stond de Fransman Rudy Molard te schitteren in de leiderstrui. De renner van Groupama-FDJ droeg in zijn carrière al eens eerder het rood.

Dit scenario was vooraf uitgedacht bij Team Jumbo-Visma, beaamde ploegleider Addy Engels na afloop voor de camera's van Eurosport. "Dit was het plan, maar het duurde wel even. Het duurde lang voordat de goede vlucht weg was. Voor ons was het belangrijkste wie er in de kopgroep zou zitten. Als het iemand was die gevaarlijk zou zijn voor het klassement, dan was het zwaar geworden."

Er zaten echter geen jongens in de groep die bewezen hebben te kunnen strijden om de top 10 in grote rondes. "Al was het een zeer sterke groep, maar voor ons was het wel de juiste groep om ze ruimte te geven en om uiteindelijk de rode leiderstrui weg te geven."

Dat geeft de ploeg even de mogelijkheid achterover te zitten, want morgen zal Groupama-FDJ de leiding nemen over het peloton in de eerste echte bergetappe. "We zullen zien", vertelt Engels daarover. "Als we moeten controleren dan zullen we dat doen, maar zonder de leiderstrui is dat wel anders. We zullen vooral op de juiste momenten vooraan moeten zijn, maar het maakt inderdaad een verschil of je de trui wel of niet hebt."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022