HomeZelf in het zadelWielrennen in zomerse temperaturen: een goede voorbereiding loont

Wielrennen in zomerse temperaturen: een goede voorbereiding loont

Het is een bloedhete zomer. Als je op de racefiets stapt moet je hier rekening mee houden. Tips!

Het is niet gek als je je moe en futloos voelt door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd. Je lichaam is het namelijk niet gewend. Als echte sport- en wielrenfanaat wil je alsnog aan je portie dagelijkse beweging komen, alleen kun je je er niet zo goed toe zetten vanwege de hitte.

Toch is het belangrijk om ook tijdens hete zomers voldoende in beweging te blijven. Met een paar aanpassingen aan jouw normale ritme en gewoontes kom je al een heel eind!

Fiets in de schaduw

Klinkt misschien eenvoudig, maar toch wordt dit nogal eens vergeten: ga vooral niet door open gebied fietsen. Hiermee bedoelen we duinen of weilanden waar geen bomen zijn. Het is belangrijk om de schaduw op te zoeken als je je gaat inspannen. Kies dus voor een route door het bos.

Door de bomen zal je worden beschermd tegen de zon en wordt het dus minder heet. Mocht je niet vlakbij een bosachtig gebied wonen, las dan pauzes in op plekken waar het koel is. Bijvoorbeeld in een parkje of ergens op een terras.

Daarnaast is en blijft het belangrijk – ook al fiets je de hele tijd in de schaduw – om je goed in te smeren. Je kunt al binnen een kwartier verbranden! Denk goed aan plekken die normaal gesproken weinig zon krijgen, maar nu juist wel door de fietsoutfit.

Wen aan de warmte

Doordat onze lichamen niet gewend zijn aan hete temperaturen, gaat je lichaam in een soort spaarstand, waardoor je je wat loom kunt voelen. Hierdoor kun je helemaal geen zin hebben in een tochtje wielrennen. Het is daarom belangrijk om te beginnen met kortere rondjes in plaats van gelijk een hele grote, zodat je lijf kan wennen aan deze inspanning.

Ga dus niet gelijk tot de max, maar bouw het langzaam op. Ook kun je oefenen op spinning bikes, bijvoorbeeld thuis of in de sportschool, als het echt te heet is of als je gewoon een beetje wilt opwarmen voor het fietsen. Als je dit iedere dag een beetje opbouwt, dan kun je op een gegeven moment een grote afstand doen tijdens de warme zomerse dagen.

Spinning bikes van bijvoorbeeld www.fitnessdelivery.nl zijn bovendien ook nog eens verplaatsbaar, dus je kunt ze ook in de tuin of serre zetten na verloop van tijd. Zo lijkt het net alsof je al je ronde aan het doen bent in de buitenlucht!

Drink voldoende water

Wellicht een open deur, maar drink genoeg water zowel voor als na het fietsen. Doordat je lichaam zijn best moet doen om af te koelen, ga je intens zweten. Dit zorgt ervoor dat je veel vocht verliest. Vul dit dus aan door tussendoor genoeg water te drinken.

Ook kun je jezelf afkoelen door tijdens een rustmoment even wat water over je hoofd heen te gieten. Vergeet trouwens ook niet om je zout aan te vullen als je heel erg transpireert tijdens een lange rit. Zoutverlies kan ertoe leiden dat je krampen krijgt en daardoor een minder goede ronde fietst. Je kunt wat zout aan je water toevoegen of het aanvullen met een sportdrankje. Gebruik daarentegen niet te veel zout, want dit is juist ongezond!

Fiets in de ochtend

We weten allemaal dat naarmate de dag vordert, het warmer wordt. Het is dus niet aan te raden om om twee uur ‘s middags te gaan fietsen. Ben je een vroege vogel? Dan zal je vast geen moeite hebben om bijvoorbeeld al rond zeven of acht uur in de ochtend te gaan fietsen.

Het voordeel is dat er vrijwel nog niemand op de weg is, de zon nog niet heel fel is en je vervolgens je hele middag nog vrij hebt om te relaxen – uit het zonnetje. Natuurlijk kun je ook ‘s avonds fietsen, na een uur of acht, al blijft warmte ‘s avonds wel langer hangen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Advocaat Van der Poel na uitspraak rechter: ‘Mathieu was heel teleurgesteld, vriendin was in tranen’

Wel mag hij het land uit, wat misschien wel de grootste opluchting is na...

Mathieu van der Poel krijgt boete maar gaat in beroep

De avond voor het wereldkampioenschap had Mathieu van der Poel een goede nachtrust willen...

Twitter UCI laat zien: Ivo Oliveira heeft zijn veterstrikdiploma nog niet binnen

De meeste renners in het peloton rijden rond met het boa-systeem. Met één draai...

Pascal Eenkhoorn: ‘Ik zei op drie ronde van het einde al ‘gefeliciteerd’ tegen Evenepoel’

Eenkhoorn leek nog voor het zilver te gaan in de slotkilometer, maar hij had...

Meer zoals dit

9 Zekerheden die iedere wielrenner heeft in het leven

Dit is allemaal waar, toch?

Wielerapp meet: meer fietsers dan ooit actief in de bergen

De van huis uit Nederlandse app MyCols levert profielen van heel veel cols in...