HomeZelf in het zadelWielrennen in zomerse temperaturen: een goede voorbereiding loont

Wielrennen in zomerse temperaturen: een goede voorbereiding loont

Het is een bloedhete zomer. Als je op de racefiets stapt moet je hier rekening mee houden. Tips!

Het is niet gek als je je moe en futloos voelt door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd. Je lichaam is het namelijk niet gewend. Als echte sport- en wielrenfanaat wil je alsnog aan je portie dagelijkse beweging komen, alleen kun je je er niet zo goed toe zetten vanwege de hitte.

Toch is het belangrijk om ook tijdens hete zomers voldoende in beweging te blijven. Met een paar aanpassingen aan jouw normale ritme en gewoontes kom je al een heel eind!

Fiets in de schaduw

Klinkt misschien eenvoudig, maar toch wordt dit nogal eens vergeten: ga vooral niet door open gebied fietsen. Hiermee bedoelen we duinen of weilanden waar geen bomen zijn. Het is belangrijk om de schaduw op te zoeken als je je gaat inspannen. Kies dus voor een route door het bos.

Door de bomen zal je worden beschermd tegen de zon en wordt het dus minder heet. Mocht je niet vlakbij een bosachtig gebied wonen, las dan pauzes in op plekken waar het koel is. Bijvoorbeeld in een parkje of ergens op een terras.

Daarnaast is en blijft het belangrijk – ook al fiets je de hele tijd in de schaduw – om je goed in te smeren. Je kunt al binnen een kwartier verbranden! Denk goed aan plekken die normaal gesproken weinig zon krijgen, maar nu juist wel door de fietsoutfit.

Wen aan de warmte

Doordat onze lichamen niet gewend zijn aan hete temperaturen, gaat je lichaam in een soort spaarstand, waardoor je je wat loom kunt voelen. Hierdoor kun je helemaal geen zin hebben in een tochtje wielrennen. Het is daarom belangrijk om te beginnen met kortere rondjes in plaats van gelijk een hele grote, zodat je lijf kan wennen aan deze inspanning.

Ga dus niet gelijk tot de max, maar bouw het langzaam op. Ook kun je oefenen op spinning bikes, bijvoorbeeld thuis of in de sportschool, als het echt te heet is of als je gewoon een beetje wilt opwarmen voor het fietsen. Als je dit iedere dag een beetje opbouwt, dan kun je op een gegeven moment een grote afstand doen tijdens de warme zomerse dagen.

Spinning bikes van bijvoorbeeld www.fitnessdelivery.nl zijn bovendien ook nog eens verplaatsbaar, dus je kunt ze ook in de tuin of serre zetten na verloop van tijd. Zo lijkt het net alsof je al je ronde aan het doen bent in de buitenlucht!

Drink voldoende water

Wellicht een open deur, maar drink genoeg water zowel voor als na het fietsen. Doordat je lichaam zijn best moet doen om af te koelen, ga je intens zweten. Dit zorgt ervoor dat je veel vocht verliest. Vul dit dus aan door tussendoor genoeg water te drinken.

Ook kun je jezelf afkoelen door tijdens een rustmoment even wat water over je hoofd heen te gieten. Vergeet trouwens ook niet om je zout aan te vullen als je heel erg transpireert tijdens een lange rit. Zoutverlies kan ertoe leiden dat je krampen krijgt en daardoor een minder goede ronde fietst. Je kunt wat zout aan je water toevoegen of het aanvullen met een sportdrankje. Gebruik daarentegen niet te veel zout, want dit is juist ongezond!

Fiets in de ochtend

We weten allemaal dat naarmate de dag vordert, het warmer wordt. Het is dus niet aan te raden om om twee uur ‘s middags te gaan fietsen. Ben je een vroege vogel? Dan zal je vast geen moeite hebben om bijvoorbeeld al rond zeven of acht uur in de ochtend te gaan fietsen.

Het voordeel is dat er vrijwel nog niemand op de weg is, de zon nog niet heel fel is en je vervolgens je hele middag nog vrij hebt om te relaxen – uit het zonnetje. Natuurlijk kun je ook ‘s avonds fietsen, na een uur of acht, al blijft warmte ‘s avonds wel langer hangen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn alle tweede en derde plekken die Wout van Aert in 2023 bij elkaar reed

Met weer twee keer eremetaal op het EK in Drenthe (derde in de tijdrit...

Bas Tietema neemt afscheid als profwielrenner: ‘Heb me al aangemeld voor ploegleiderscursus’

Zijn eigen wielerploeg TDT-Unibet maakt komend seizoen de overstap naar een procontinentale status in...

🎥 Zwarte wielerschoenen? Die worden maar liefst 22 graden warmer in de zon!

Wie denkt dat de keuze voor wielerschoenen er eentje is die alleen gemaakt wordt...

Patrick Lefevere stuurt mail naar renners en personeel: ‘Er vonden gesprekken met verschillende partijen plaats’

Zondagavond raakte bekend dat Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma al sinds juli in gesprek zijn...

Meer zoals dit

11 K*tsituaties die iedere wielrenner herkent

1) Als je al wind tegen hebt en er een tegemoetkomende vrachtwagen passeert Je bent...

Wanneer is een klim op de fiets een col en wanneer juist niet? Uitleg! 

Als mensen bergop fietsen noemen ze het al snel een col. Maar wanneer is iets nou echt een col? Het is niet zo ingewikkeld en leggen het hieronder haarfijn uit.

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)