HomeColumnsColumn | Renaat & José of Karsten & Jeroen, een duivels dilemma

Column | Renaat & José of Karsten & Jeroen, een duivels dilemma

Onze redacteur kan deze Vuelta niet kiezen tussen Sporza en Eurosport, oftewel Renaat & Jose en Karsten en Jeroen. Maar hij heeft een revolutionair idee om dat op te lossen en het heeft met partnerruil te maken...

Het is een luxeprobleem. Maar toch, dat zijn ook problemen. Op welke zender kijk ik de Vuelta? Ik merk dat ik er, nu we een week op weg zijn, moeite mee heb. Als ik naar ‘De Belg’ kijk, verlang ik naar de flauwe grappen van Karsten & Jeroen. Als ik naar Eurosport kijk, verlang ik naar de wat meer subtiele grapjes van Renaat & José.

Het was altijd heel simpel voor me. Met m’n Ducrot-allergie en als Ziggo-abonnee is de automatische reflex bij koers kijken: tv aan en op de 5 en de 1 drukken. Daar huist Sporza. Rots in de branding als het om koers gaat. Michel Wuyts werd dit jaar ingeruild voor Renaat Schotte in de etappekoersen. Geen probleem. Sterker nog: stiekem vind ik hem een fijner duo vormen met Wielergod José De Cauwer.

Maar zoals in de koers de afgelopen jaren jonge honden aan de deur kloppen, zo zijn er ook in commentatorenland nieuwe sterren aan het firmament verschenen. Ze heten Karsten Kroon en Jeroen Vanbelleghem. En ik ben fan.

Anders in Vuelta

Op Eurosport maakten ze furore in de Giro door surrealistische discussies over dieren te voeren, samen gebakjes te eten en, ook niet geheel onbelangrijk, ze hebben nog kijk op de koers ook – Kroon komt daarbij regelmatig met goede inside information omdat hij nog redelijk dicht op de huidige generatie wielrenners zit en koerste met veel van de huidige ploegleiders.

Het fanschap was altijd prima te combineren met oude liefde Renaat & José. Sporza heeft de rechten voor de Giro immers niet en bij de Tour zet Eurosport een ander commentaarduo in (Bobbie Traksel en iemand wiens naam ik niet ken). Prima geregeld.

Maar in de Vuelta is dat anders. Zowel Eurosport als Sporza zijn op zender en ik merk dat mij dat nerveuzer maakt dan Michael Boogerd in de finale van eender welke koers hij actief was. Ik zap meer heen en weer dan Francisco Mancebo schokschouderde op z’n fiets.

Partnerruil

Zo was er gisteren opeens een olifant in beeld (ik verzin dit niet, er was echt een olifant in beeld). Tsja, dat wil ik dus geduid hebben door Karsten. Zap. Maar als iedere millimeter van de slurf van deze grijze vriend is besproken dan wil ik toch José z’n rustgevende stemgeluid wel weer eens horen met een altijd hout snijdende koersanalyse. Hup, weer terug.

En zo gaat dat maar door. Ik heb geen moment echt rust. Terwijl koers kijken in de kilometers voor de finale begint toch vooral een meditatieve bezigheid zou moeten zijn – en de renners maken dat de laatste tijd al moeilijk genoeg door van steeds vroeger aan te vallen.

Omdat ik graag in oplossingen denk en niet in problemen, heb ik iets bedacht voor mijn commentaarcrisis. Partnerruil. Renaat, José, Karsten en Jeroen gaan swingen. Ze zitten toch al in een soort darkroom commentaar te geven tegenwoordig, dus dat kan makkelijk.

De ene dag schuift José bij Jeroen aan (de 2J’s!) en zit Karsten naast Renaat. Het meest benieuwd ben ik naar het duo Karsten en José. Dus Sporza en Eurosport, sla de handen ineen en verlos mij van deze huidige stress-Vuelta! Partnerruil, svp.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Olav Kooij maakt grote indruk met zege in Sparkassen Münsterland: ‘Wil het snel in grote rondes laten zien’

In Duitsland stonden onder anderen Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen aan de...

Ineos Grenadiers tekent volgens geruchten eerste vrouwelijke renster

Ineos Grenadiers heeft volgens de geruchten Pauline Ferrand-Prévot getekend voor 2023. Deze renster is...

Davide Ballerini wint Coppa Bernocchi na spannende koers

Het was nog spannend of het vandaag wel op een sprint aan zou komen....

Van der Poel reed vandaag voor het eerst op gravelfiets: ‘Zit tussen wegwielrennen en veldrijden in’

"We schrijven een beetje geschiedenis komende zondag", vertelt de renner van Alpecin-Deceuninck. "Hoewel het...

Meer zoals dit

België pakt uit voor ‘DJ’ Evenepoel: Manneke Pis in wielertenue, ereburgerschap en zwarte regenboogtrui

Dat België wielergek is wisten we stiekem natuurlijk al, maar het werd maar weer...

Video | Vlaams satirisch programma neemt Van der Poel op de hak in filmpje

De Ideale Wereld is een tv-programma dat iedere maandag tot en met donderdag wordt...

Wielrennen sport voor mannen met baarden? Heerlijk draadje laat zien hoe Van der Poel en Evenepoel er met baard uitzien

Het bracht het Twitter-account Cycling What Ifs tot het volgende draadje van hoe het...