Column | Renaat & José of Karsten & Jeroen, een duivels dilemma

Onze redacteur kan deze Vuelta niet kiezen tussen Sporza en Eurosport, oftewel Renaat & Jose en Karsten en Jeroen. Maar hij heeft een revolutionair idee om dat op te lossen en het heeft met partnerruil te maken...

Kampioen Wilskracht - Boek Hennie Kuiper

Het is een luxeprobleem. Maar toch, dat zijn ook problemen. Op welke zender kijk ik de Vuelta? Ik merk dat ik er, nu we een week op weg zijn, moeite mee heb. Als ik naar 'De Belg' kijk, verlang ik naar de flauwe grappen van Karsten & Jeroen. Als ik naar Eurosport kijk, verlang ik naar de wat meer subtiele grapjes van Renaat & José.

Het was altijd heel simpel voor me. Met m'n Ducrot-allergie en als Ziggo-abonnee is de automatische reflex bij koers kijken: tv aan en op de 5 en de 1 drukken. Daar huist Sporza. Rots in de branding als het om koers gaat. Michel Wuyts werd dit jaar ingeruild voor Renaat Schotte in de etappekoersen. Geen probleem. Sterker nog: stiekem vind ik hem een fijner duo vormen met Wielergod José De Cauwer.

Maar zoals in de koers de afgelopen jaren jonge honden aan de deur kloppen, zo zijn er ook in commentatorenland nieuwe sterren aan het firmament verschenen. Ze heten Karsten Kroon en Jeroen Vanbelleghem. En ik ben fan.

Anders in Vuelta

Op Eurosport maakten ze furore in de Giro door surrealistische discussies over dieren te voeren, samen gebakjes te eten en, ook niet geheel onbelangrijk, ze hebben nog kijk op de koers ook - Kroon komt daarbij regelmatig met goede inside information omdat hij nog redelijk dicht op de huidige generatie wielrenners zit en koerste met veel van de huidige ploegleiders.

Het fanschap was altijd prima te combineren met oude liefde Renaat & José. Sporza heeft de rechten voor de Giro immers niet en bij de Tour zet Eurosport een ander commentaarduo in (Bobbie Traksel en iemand wiens naam ik niet ken). Prima geregeld.

Maar in de Vuelta is dat anders. Zowel Eurosport als Sporza zijn op zender en ik merk dat mij dat nerveuzer maakt dan Michael Boogerd in de finale van eender welke koers hij actief was. Ik zap meer heen en weer dan Francisco Mancebo schokschouderde op z'n fiets.

Partnerruil

Zo was er gisteren opeens een olifant in beeld (ik verzin dit niet, er was echt een olifant in beeld). Tsja, dat wil ik dus geduid hebben door Karsten. Zap. Maar als iedere millimeter van de slurf van deze grijze vriend is besproken dan wil ik toch José z'n rustgevende stemgeluid wel weer eens horen met een altijd hout snijdende koersanalyse. Hup, weer terug.

En zo gaat dat maar door. Ik heb geen moment echt rust. Terwijl koers kijken in de kilometers voor de finale begint toch vooral een meditatieve bezigheid zou moeten zijn - en de renners maken dat de laatste tijd al moeilijk genoeg door van steeds vroeger aan te vallen.

Omdat ik graag in oplossingen denk en niet in problemen, heb ik iets bedacht voor mijn commentaarcrisis. Partnerruil. Renaat, José, Karsten en Jeroen gaan swingen. Ze zitten toch al in een soort darkroom commentaar te geven tegenwoordig, dus dat kan makkelijk.

De ene dag schuift José bij Jeroen aan (de 2J's!) en zit Karsten naast Renaat. Het meest benieuwd ben ik naar het duo Karsten en José. Dus Sporza en Eurosport, sla de handen ineen en verlos mij van deze huidige stress-Vuelta! Partnerruil, svp.

Columns
  • foto Carla Vos/Cor Vos © 2017