Vuelta | Enkel Mas kan ontketende Evenepoel volgen, maar uitmuntende Vine pakt etappezege

Jay Vine heeft de zesde etappe op zijn naam geschreven, maar het verhaal was de prestatie van Remco Evenepoel.

Vuelta Espana 2022 - 77th edition - Day 1 Official fotoÕs

Het was de eerste echt bergetappe deze Vuelta a España. Aan de samenstelling van de kopgroep te zien bleken de nodige renners zin hebben om te koersen. Ondanks dat het noodweer was in het Baskenland. Van de omvangrijke kopgroep kwamen Mark Padun, Ruben Fernández en Fausto Masnada naar voren als beste renners. Op de voorlaatste klim deed de Oekraïner het zeer goed, maar in de afdaling die volgde verloor hij bijna een minuut.

Daardoor kwam het peloton ook weer steeds dichterbij richting de slotklim. In die groep was het vooral Quick-Step Alpha Vinyl dat het werk deed in dienst van Evenepoel. De voorlaatste klim had één groot slachtoffer geëist, namelijk rode trui Rudy Molard. Evenepoel liet vorig jaar al een aantal keer zien dat hij goed gedijd bij regenachtige omstandigheden.

Het wachten was dan ook op de eerste echte actie van de Belgische topfavoriet op de slotklim, waaraan Padun met een voorsprong van een minuut begon. De renner van EF Education-EasyPost liep in het begin van de klim weer uit op de groep met favorieten, maar was eraan voor de moeite toen de grote namen zich meldden. Simon Yates viel als eerste aan, maar Evenepoel nam over. Hij zette zich op kop en reed zijn concurrenten één voor één uit het wiel.

Enkel Mas slaagde erin om te volgen en daarnaast was Vine eerder vertrokken en hield hij bovendien goed stand ten opzichte van het achtervolgende duo. Sterker nog, Vine reed even hard dan de twee beste klassementsrenners en pakte een prachtige etappezege. In de strijd om de tweede en derde plaats was Evenepoel de betere van Mas en daarmee zette hij meteen het klassement naar zijn hand. Want Roglic en co eindigde op meer dan een minuut.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2022