Remco Evenepoel pakt rode trui: 'Wat ik vandaag liet zien, is een van de beste dingen die ik heb laten zien op de fiets'

Remco Evenepoel was samen met Jay Vine en Enric Mas de grote man tijdens de eerste echte bergrit. Evenepoel is ook de nieuwe leider.

La Vuelta ciclista a Espana 22-05

De Belg zette op zo'n acht kilometer van de meet vol aan en één voor één vielen de concurrenten weg. Enkel Enric Mas wist Evenepoel te volgen. En daarnaast was ook de net iets eerder vertrokken Jay Vine van hetzelfde niveau. De Australiër bleef Evenepoel en Mas verrassend voor, maar de renner van Quick-Step Alpha Vinyl nam wel de rode leiderstrui over van Rudy Molard.

Nog belangrijker: Evenepoel pakte bijna anderhalve minuut op grote concurrenten als Jai Hindley, Primoz Roglic en Simon Yates. Daarmee zette hij het algemeen klassement in de eerste echte bergetappe naar zijn hand. "Ik ben heel trots om leider te zijn", vertelde hij na afloop. "Een droom die werkelijkheid wordt en waar ik zo hard voor heb gewerkt."

Evenepoel showde dan ook een nieuw huzarenstukje. "Wat ik vandaag liet zien was een van de beste dingen die ik op de fiets heb laten zien. We kunnen trots zijn als ploeg en ik hoop dat we het goede gevoel kunnen volhouden. Dit is waarvoor we hier in de Vuelta zijn."

Enric Mas

De enige klassementsrenner die kon volgen, was Enric Mas. "Ik ben blij met mijn derde plaats, want het was zeer zwaar met de hele dag een hoog ritme. En nog extra door het slechte weer en die afdaling. Ik ben zeer tevreden en blij dat ik tijd heb gepakt op mannen als Roglic. Wat betreft Evenepoel was ik vooral blij dat ik kon volgen", besloot hij al lachend.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022