HomeNieuwsAl zes grote rondes op rij won Alpecin-Deceuninck minstens één rit: 'Een...

Al zes grote rondes op rij won Alpecin-Deceuninck minstens één rit: ‘Een statistiek waar we heel trots op zijn’

Een bizarre statistiek voor een ProTeam: Alpecin-Deceuninck won in alle zes de grote rondes waaraan ze deelnamen minstens één etappe.

Je zou het haast vergeten, maar Alpecin-Deceuninck maakte vorig jaar pas voor het eerst haar opwachting in een grote ronde. In de Giro d’Italia van 2021 werd direct gewonnen door Tim Merlier. In de Tour de France van dat jaar volgde ritzeges van Mathieu van der Poel en weer Merlier, terwijl in de Vuelta a España van 2021 twee keer werd raakgeschoten door Jasper Philipsen.

Dit jaar werken ze doodleuk verder aan die statistiek, want in de Giro d’Italia was het in de eerste etappe direct raak met Mathieu van der Poel, terwijl later ook Stefano Oldani en Dries De Bondt een rit wisten te winnen. In de Tour de France was kopman Van der Poel weliswaar uit vorm, maar leverde Philipsen een topprestatie door twee etappes aan zijn erelijst toe te voegen.

“We staan gewoon wéér tussen de ploegen die iets gewonnen hebben”, vertelde Christoph Roodhooft na de Tour de France aan Wieler Revue. “Samen met UAE Team Emirates zijn we de ploeg die in de laatste vijf (inmiddels zes, red.) grote rondes een rit wisten te winnen. Dat is natuurlijk een prachtige statistiek waar we heel trots op zijn.”

Jumbo-Visma
UAE Team Emirates heeft na zes dagen Vuelta a España door de ritwinst van Marc Soler de zegereeks ook weer verder uitgebreid (UAE Team Emirates won trouwens ook etappe in de Vuelta 2019, red.), en door de topprestatie van Jay Vine op de Pico Jano staat Alpecin-Deceuninck ook weer doodleuk tussen de ploegen met eremetaal. Daarmee hun record voortzettend en de snelle ontwikkeling van de ploeg nog maar eens onderstrepend.

Met de komst van Quinten Hermans, Søren Kragh Andersen en Kaden Groves wordt Alpecin-Deceuninck er volgend seizoen bovendien wederom sterker op. Al kan het op papier in de breedte niet wedijveren met het klassiekerteam van bijvoorbeeld Team Jumbo-Visma, dat verder wordt uitgebreid met Dylan van Baarle. “Of wij kijken naar renners als Van Baarle of Stefan Küng (die niet tevreden was bij Groupama-FDJ, red.)? Wij hebben met Philipsen al een schaduwkopman”, was Roodhooft duidelijk.

“Die namen die je noemt zijn kopmannen, hè. Het klopt dat Jumbo-Visma een sterrenploeg maakt, maar wij kijken vooral naar onszelf. We hebben negen ritten gewonnen in grote rondes waarvan er twee van Mathieu zijn (voor de Vuelta-zege van Vine, red.). Dan kunnen we toch moeilijk zeggen dat onze renners niet sterk genoeg zijn?”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Gran Piemonte | Kooij weet niet terug te keren na klim, zege gaat naar Ivan García Cortina

De Gran Piemonte - de laatste Italiaanse afspraak voor de Ronde van Lombardije -...

Interview | Meesterhelpers Evenepoel: ‘Hij wordt soms neergezet als haantje de voorste, maar zo is hij totaal niet’

Hoewel Evenepoel het laatste jaar rustiger geworden is, roept hij nog steeds verschillende reacties...

Dit is de (fraaie) fiets waarmee Mathieu van der Poel zondag het WK gravel rijdt

Na z'n mislukte WK op de weg betwist Mathieu van der Poel aankomende zondag...

Kopecky reageert op tweede plek WK: ‘Had moeten reageren’

Lotte Kopecky kent met zeges in de Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen een...

Meer zoals dit

Gran Piemonte | Kooij weet niet terug te keren na klim, zege gaat naar Ivan García Cortina

De Gran Piemonte - de laatste Italiaanse afspraak voor de Ronde van Lombardije -...

Kopecky reageert op tweede plek WK: ‘Had moeten reageren’

Lotte Kopecky kent met zeges in de Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen een...

Thijs Zonneveld over populariteit gravelriden: ‘Van topsporters als Van der Poel tot de buurman met de walrusbuik’

Echt verrassend komt de populariteit voor het WK Gravel niet. Dat gravelfietsen in de...