Trainer Pogacar klapt uit school: 'Heb dit nog nooit gezien, hij blijft maar vet verbranden'

Jonas Vingegaard was afgelopen Tour beter, maar de Spaanse trainer van Pogacar doet een boekje open over wat de Sloveen fysiologisch nu tot zo'n goede wielrenner maakt.

Tour de France 2022 stage 21

De afgelopen Tour de France troefde Joans Vingegaard hem af - ook mede dankzij het sterke collectief van Jumbo-Visma - maar Tadej Pogacar blijft natuurlijk een bijzondere wielrenner. Dat blijkt ook wel uit wat de Spaanse hoofdcoach van zijn ploeg UAE over hem te zeggen heeft.

Op de website Rouleur deed de Spanjaard Iñigo San Milan een poos geleden al een boekje open over de bijzondere fysiologische eigenschappen die Tadej Pogacar heeft. Dat zit 'm niet in de vaak aangehaalde VO2max van de Sloveen. Die is met 89 namelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld Egan Bernal, en ietsje lager dan de geschatte waarde van Jonas Vingegaard.

"Maar wat we bij Tadej zien is dat hij maar vet blijft verbranden als hij op een hoge intensiteit rijdt. Andere renners moeten dan allang hun glycoceenvoorraad aanspreken. Zijn lichaam werkt enorm efficient en zet het lactaat (in Jip-en Janneketaal 'het zuur', red.) dat gevormd wordt om in mytochondriën."

Ingewikkelde kost! San Milan legt uit. "Profwielrenners hebben zo'n 500 gram glycoceen opgeslagen, dat hebben ze nodig voor de echt zware inspanningen. Tadej is dus in staat die te bewaren voor de momenten dat hij ze écht nodig heeft omdat hij door de efficiency van z'n lichaam de 'trage spiervezels' kan blijven aanspreken."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022