HomeAchtergrondDit is de man achter de voedingsstrategie van Jumbo-Visma: Asker Jeukendrup

Dit is de man achter de voedingsstrategie van Jumbo-Visma: Asker Jeukendrup

De wetenschappelijk benadering van voeding bij Jumbo-Visma is veelbesproken. De man die erachter zit, legt nu voor het eerst zijn denkwijze uit.

Nee, het is niet ‘Mr. Hallo Jumbo!’ Frank Lammers die de geraffineerde voedingsstrategie van Jumbo-Visma uitvond en uitdoktert. Die revolutie is ontketend door een man met de naam Asker Jeukendrup.

Dat klinkt je misschien Deens in de oren, maar de 53-jarige wetenschapper werd ‘gewoon’ geboren in Nederland. Hij werd geboren in Roermond en studeerde aan de universiteit van Maastricht bewegingswetenschappen. Aan diezelfde universiteit promoveerde hij in 1997 met een proefschrift over… koolhydraten- en vetmetabolisme tijdens een inspanning.

Hij deed ook nog onderzoek aan de universiteit van Austin, Texas en werd daarna op 35-jarige leeftijd de jongste professor ooit aan de universiteit van Birmingham. Zijn leerstoel heette ‘Professor of Exercise Metabolism’.

Na z’n academische carrière ging de Limburger aan de slag in het bedrijfsleven. Hij was Global Senior Director bij het Gatorade Sports Science Institue en startte in 2014 z’n eigen adviesbureau (MySportsScience).

Naast Jumbo-Visma is Jeukendrup ook aan het Nederlands Olympisch Comité, PSV, Red Bull Salzburg en het Red Bull Athtlete Performance Center. Hij heeft z’n theorieën over voeding ook op zichzelf ‘getest’, want hij voltooide maar liefst 21 Ironman-triatlons (6 keer de Ironman op Hawaii) en was actief op WK’s en EK’s duatlons.

Jeukendrup aan het woord

Een CV om u tegen te zeggen dus, maar wat zijn nu die theorieën die ook Jumbo-Visma zoveel successen opleverden? Aan de website Rouleur doet Jeukendrup een boekje open. Allereerst zegt hij dat er geen gouden standaard is; men moet flexibel zijn en met vele zaken rekening houden.

“Wat je een renner bijvoorbeeld aan voeding geeft na een etappe in een grote ronde om goed te herstellen is afhankelijk van zijn rol die dag, maar ook van z’n fysiologie. Zelfs het weer speelt een belangrijke rol. 300 watt trappen in hitte is niet te vergelijken met 300 watt trappen in koude omstandigheden.”

“Het gaat allemaal om de details”, vervolgt hij. “Op gevoel kom je nog een heel eind in de eerste week van een grote ronde, dan werkt ‘het systeem’ van je lijf nog prima. Maar daarna gaat je lichaam vreemde signalen afgeven. Je hebt minder honger als je juist meer nodig hebt en meer honger als je minder nodig hebt.”

“Daarom is het van belang om er meteen bovenop te zitten. In het begin van een grote ronde heeft onze aanpak met personal plates nog geen effect, maar over drie weken weegt het door.”

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Twitter UCI laat zien: Ivo Oliveira heeft zijn veterstrikdiploma nog niet binnen

De meeste renners in het peloton rijden rond met het boa-systeem. Met één draai...

Pascal Eenkhoorn: ‘Ik zei op drie ronde van het einde al ‘gefeliciteerd’ tegen Evenepoel’

Eenkhoorn leek nog voor het zilver te gaan in de slotkilometer, maar hij had...

Bondscoach Koos Moerenhout: ‘Mathieu was verkouden toen hij aankwam en lag op andere verdieping’

De beste Nederlander in Australië was Bauke Mollema op de 25ste plek. Daarmee kon...

Bauke Mollema hoorde net voor koers van arrestatie Van der Poel: ‘Het is een bizar verhaal’

Mollema liet zich zien tijdens de koers, maar op het moment dat de afscheiding...

Meer zoals dit

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...

De 5 grote favorieten voor het WK tijdrijden bij de mannen

Remco Evenepoel Zijn 'slechtste' resultaat in een tijdrit dit jaar is een tweede plek en...