Vuelta | Evenepoel toont andermaal topvorm: 'Maar de Vuelta is zeker nog niet over'

Remco Evenepoel was ook op zijn zogenaamd zwakke plek heer en meester. Hij heeft de Vuelta voorlopig volledig in zijn greep.

La Vuelta ciclista a Espana 22-08

Remco Evenepoel schudde nog maar eens een monsterachtige klimprestatie uit zijn benen in de negende etappe van de Vuelta a España. Hij hoefde geen eens aan te vallen om de concurrentie te versmachten. Uiteindelijk won hij op al zijn concurrenten tijd en zodoende legt hij de strijd om het klassement voorlopig in een plooi. Hij torent er immers ver bovenuit.

"Ik ben tevreden", reageerde hij na afloop. Hoewel het een goede dag was, won hij de etappe niet. Die ging namelijk naar de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes. "We wilden hen de kans geven om te strijden voor de ritzege. Op die manier zijn de bonificatieseconden namelijk weg, dus dat was perfect voor ons. De kopgroep verdiende het ook om voor de zege te rijden."

In de eerste bergrit leverde Evenepoel al een gigantische prestatie door 6,5 watt per kilogram te rijden voor een halfuur. Dat niveau lijkt hij standaard te halen deze Vuelta a España. Het zijn cijfers waarmee hij ook de strijd aan kan gaan met Pogacar en Vingegaard. En cijfers waaraan zijn concurrenten simpelweg niet kunnen tippen.

Daarom lijkt hij de strijd om het klassement langzaam in de houdgreep te nemen. Toch waakt Evenepoel voor te veel enthousiasme. "Het is belangrijk dat ik tijd heb gepakt op iedereen, maar de Vuelta is zeker nog niet over. We moeten nog altijd gefocust en voorzichtig blijven, maar de situatie is goed nu. Ik ben ook blij met wat de ploeg heeft laten zien."

En dan wacht dinsdag nog de individuele tijdrit. Het is geen onrealistisch scenario dat Evenepoel na de race tegen de klok drie minuten voorstaat op zijn eerste belager. "Ik ken het parkoers goed en weet wat ik moet verwachten. Mijn familie zal er ook zijn, het is een droom die uitkomt."

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022