HomeAchtergrondEvenepoel op Les Praeres: niet in top 3 beste loopbaanprestaties, maar alsnog...

Evenepoel op Les Praeres: niet in top 3 beste loopbaanprestaties, maar alsnog van niveau wereldtop

Remco Evenepoel leverde op Les Praeres wederom een knappe prestatie. Al behoorde het niet bij zijn top 3 sterkste prestaties uit zijn loopbaan.

Eerder dit jaar had Remco Evenepoel zo nu en dan moeilijkheden op de steile stukken bergop. Het was een zogenaamd zwakke plek, maar op de klim naar Les Praeres rekende hij af met de twijfels daaromtrent. Hij reed alle mede-favorieten immers zonder pardon uit het wiel.

Na afloop werden vergelijkingen getrokken met 2018. De enige keer dat de klim eerder werd beklommen in de Vuelta. Dat jaar ging de ritzege naar Simon Yates, die daar vijftien seconden langer over deed dan Evenepoel. Dit jaar lagen er in de etappe iets meer hoogtemeters op de route, de etappe was van eenzelfde lengte en vier jaar terug werd er iets harder gereden in de aanloop.

Juan Ayuso, de tweede klassementsrenner van gisteren, was met zijn tijd vier jaar geleden als achtste geëindigd. Achter mannen als López, Kruijswijk en Valverde. En Yates verloor dit jaar één minuut op Evenepoel. Een aantal klimmers is dus dit jaar duidelijk niet op de afspraak, terwijl Evenepoel wel een hoog niveau haalt. Maar hoe hoog is dat niveau? De website Lanternerouge zocht het uit.

Roglic
Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022

Vergelijking Mende
De 3,8 kilometer aan liefst 13 procent werd door dagwinnaar Louis Meintjes afgewerkt tegen een watts per kilogram van 6,2. Het zijn indrukwekkende cijfers, maar die van Evenepoel waren zelfs nog een stuk beter. Voor een ruim kwartier produceerde hij een watt per kilogram van ongeveer 6,85. ‘Puur bekeken naar watt per kilogram was dit geen top 3-prestatie van Evenepoel, maar alsnog was het een extreem hoog niveau’, wordt geschreven op de site.

Vooral in het tweede gedeelte kwam Evenepoel zich ‘een soort van tegen.’ Halfweg de klim leek het er namelijk op dat hij concurrenten als Ayuso, Mas en Roglic op meer dan een minuut zou zetten. Al is het zichzelf tegenkomen allemaal relatief natuurlijk, want Evenepoel heeft het verhaal dat hij geen steile beklimmingen aankan definitief doorbroken.

Als je deze prestatie in Tour de France-perspectief wil zetten, dan is het wellicht het beste om te kijken naar de klimtijden op Mende van dit jaar. Hoewel Les Praeres nog een stuk steiler is en bovendien ook achthonderd meter langer (in totaal is het vijf minuten langer klimmen), zijn het allebei steile muurtjes. Op Mende reden Pogacar en Vingegaard een watt per kilogram van zo’n 7,25. Kortom, aangezien het aanzienlijk langer klimmen is, zat Evenepoel in elk geval niet ver af van het niveau van de twee beste renners uit de Tour de France.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel stapt meteen op de fiets om hoofd leeg te maken

Na een hoop tumult om het incident dat plaatsvond de avond voor het wereldkampioenschap,...

Brent Van Moer over kopgroep met Taco van der Hoorn: ‘Het is altijd ambetant als hij erbij zit’

Dat Taco van der Hoorn een reputatie heeft opgebouwd als aanvaller, is al eventjes...

Blanka Kata Vas is weer terug in het veld, en wint meteen eerste cross

Vandaag was de Toi Toi Cup in Hole Vrchy in Tsjechië. Dit was de...

Lefevere reageert op INEOS-geruchten Evenepoel: ‘Als iemand in een huwelijk wordt bedrogen, dan is die betrokken persoon altijd de laatste die het weet

Ineens was daar een opvallend nieuwsbericht, dat door het gerenommeerde VeloNews in de wereld...

Meer zoals dit

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...

De 5 grote favorieten voor het WK tijdrijden bij de mannen

Remco Evenepoel Zijn 'slechtste' resultaat in een tijdrit dit jaar is een tweede plek en...