Thijs Zonneveld zwaar onder de indruk van Evenepoel: 'Hij is zoveel beter dan de rest, het is gewoon een speeltuin'

Net als de rest van de wielervolgers is ook AD-analist Thijs Zonneveld zwaar onder de indruk van de prestatie van Remco Evenepoel.

La Vuelta ciclista a Espana 22-07

In de AD-podcast In het Wiel vertelt Zonneveld over de Belg, die de Vuelta a España voorlopig volledig in zijn greep heeft. "De laatste tweehonderd meter heeft hij nog eens geademd, maar daarvoor niet", begon Zonneveld over de prestatie van Evenepoel op Les Praeres. "Hij gaat op kop rijden en kijkt gewoon niet meer om. Hij is zoveel beter dan de rest, het is gewoon een speeltuin."

Hoe Evenepoel rijdt in de Vuelta a España, is volgens Zonneveld totaal anders dan het duel dat we hebben gezien in de Tour de France tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. "Evenepoel valt niet eens echt aan. In de Tour hebben we honderdduizenden demarrages gezien. Als er drie meter verschil was, dan was het al heel wat. Evenepoel gaat gewoon op kop rijden en niemand kan hem volgen."

De bewondering en lichte verwondering klinken door in de woorden van Zonneveld, maar hij probeert de prestatie toch enigszins te duiden. "Er zijn wel een paar oorzaken aan te wijzen. Een van de redenen is dat hij alles op de Vuelta heeft gezet. Een aantal andere renners heeft dat niet gedaan. Die komen uit de Tour of zijn niet helemaal fit. Maar dan nog, hij is zoveel beter. Ook als je kijkt naar zijn geschatte vermogenswaardes, dan is dat ook bizar."

Dat Evenepoel hiertoe fysiek is staat zou zijn, wist men wel, stelt Zonneveld. Maar vooral de snelle ontwikkeling van Evenepoel maakt grote indruk. "Dat hij het dag na dag kan en dat hij alle aspecten van een klassement rijden zo goed beheerst, is wel heel knap. Hij heeft onwijs veel getraind op zijn kwetsbaarheden. Op afdalen, op steile stukken. Hij heeft het zo snel aangepast dat ik niet meer zou weten waarin hij nog kwetsbaar is."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022