HomeVuelta a EspañaVuelta | Hééél kort ritje (en latertje)! Alles wat je moet weten...

Vuelta | Hééél kort ritje (en latertje)! Alles wat je moet weten over etappe 21: La Rozas-Madrid

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Vorig jaar eindigde de Vuelta a España met een door Primož Roglič gewonnen slottijdrit in Santiago de Compostela, maar in deze editie van de grote ronde ligt er nog een mooi toetje te wachten voor de snelle mannen. De laatste rit tussen Las Rozas en Madrid zal eenzelfde soort etappe worden zoals we de rit naar Parijs kennen in de Tour de France.

Foto’s maken, stomme grappen bekijken en het champagneglas heffen. De eerste tien kilometer loopt het nog enigszins omhoog, maar er liggen geen gecategoriseerde klimmetjes meer op de route naar de Spaanse hoofdstad, waar het peloton in totaal zeven lokale rondjes rijdt. “Het is een dag om te lachen en een dag voor vieringen”, aldus Escartín. “Sportief gezien ligt het uiteraard in de lijn der verwachting dat het in een massasprint gaat eindigen.”

Profiel

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  19.51 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 20.17 uur.

Wielerhistorie

Het is 11 september en 11 september is sinds 2001 nooit meer hetzelfde. Het is de dag dat twee vliegtuigen in hartje Manhattan de Twin Towers doorboorden en één vliegtuig het Pentagon aanviel. Het staat bij de mensen die dat bewust hebben meegemaakt in het geheugen gegrift. Ze weten nog waar ze die dag waren of wat ze aan het doen waren.

Op het moment dat de vliegtuigen de toren in vlogen, reed een peloton van 187 renners tussen León en Gijón. Die rit werd overigens gewonnen door Erik Zabel. De volgende dag stapten de renners ondanks discussie gewoon weer op. Later in de Vuelta won Filippo Simeoni – ja, die van Lance Armstrong – een rit in de Vuelta.

Hij stapte net voor de finish van zijn fiets en liep vervolgens over de streep. Daarvoor kreeg hij een boete van de organisatie. Hoewel erover getwijfeld wordt, vertelde de Italiaan later dat hij dat deed als ode aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen in New York en Washington D.C.

Trivia

Wie op Google zoekt naar het bekendste gerecht van Madrid komt al snel uit bij El Cocido Madrileño. Waar het originele gerecht vandaan komt is onzeker, maar er zijn bronnen die zeggen dat het stamt uit de Middeleeuwen.

Cocido Madrileño is een stoofpotje met als belangrijkste ingrediënten kikkererwten, verschillende groenten, vlees, spek en worst. Volgens de overlevering werd het vooral in families van lagere klassen gegeten.

Pas toen het op de menu’s van restaurants verscheen, maakte ook de elitaire bevolking kennis met El Cocido Madrileño. Of de renners na de Vuelta aan dit stoofpotje kunnen (en willen), is dan ook zeer de vraag. El Cocido Madrileño is immers een typisch wintergerecht.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Hooydonck over verhouding bij Alpecin-Deceuninck: ‘In volgende koersen staat Van der Poel nog twee trapjes boven Philipsen’

De wereldkampioen vertelt regelmatig dat hij over het algemeen een paar koersen nodig heeft...

Van der Poel verlengt contract bij Alpecin-Deceuninck tot eind 2028! ‘Een logische keuze’

Eerder werd bekend dat Van der Poel voor tien jaar verbonden blijft aan het...

Monsterdeal! Mathieu van der Poel tot en met 2033 op Canyon-fietsen

De samenwerking werd bekrachtig in Koblenz, waar het hoofdgebouw is van het Duitse fietsenmerk....

Ronde van Catalonië: Machtssprint van geïsoleerde Pogacar komt net te laat om Nick Schultz terug te pakken

De Ronde van Catalonië begon met een etappe met een aantal lastige klimmetjes, maar...

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....