HomeVuelta a EspañaVuelta | Hééél kort ritje (en latertje)! Alles wat je moet weten...

Vuelta | Hééél kort ritje (en latertje)! Alles wat je moet weten over etappe 21: La Rozas-Madrid

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

Parkoers

Vorig jaar eindigde de Vuelta a España met een door Primož Roglič gewonnen slottijdrit in Santiago de Compostela, maar in deze editie van de grote ronde ligt er nog een mooi toetje te wachten voor de snelle mannen. De laatste rit tussen Las Rozas en Madrid zal eenzelfde soort etappe worden zoals we de rit naar Parijs kennen in de Tour de France.

Foto’s maken, stomme grappen bekijken en het champagneglas heffen. De eerste tien kilometer loopt het nog enigszins omhoog, maar er liggen geen gecategoriseerde klimmetjes meer op de route naar de Spaanse hoofdstad, waar het peloton in totaal zeven lokale rondjes rijdt. “Het is een dag om te lachen en een dag voor vieringen”, aldus Escartín. “Sportief gezien ligt het uiteraard in de lijn der verwachting dat het in een massasprint gaat eindigen.”

Profiel

Tijd & TV

Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om  19.51 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 20.17 uur.

Wielerhistorie

Het is 11 september en 11 september is sinds 2001 nooit meer hetzelfde. Het is de dag dat twee vliegtuigen in hartje Manhattan de Twin Towers doorboorden en één vliegtuig het Pentagon aanviel. Het staat bij de mensen die dat bewust hebben meegemaakt in het geheugen gegrift. Ze weten nog waar ze die dag waren of wat ze aan het doen waren.

Op het moment dat de vliegtuigen de toren in vlogen, reed een peloton van 187 renners tussen León en Gijón. Die rit werd overigens gewonnen door Erik Zabel. De volgende dag stapten de renners ondanks discussie gewoon weer op. Later in de Vuelta won Filippo Simeoni – ja, die van Lance Armstrong – een rit in de Vuelta.

Hij stapte net voor de finish van zijn fiets en liep vervolgens over de streep. Daarvoor kreeg hij een boete van de organisatie. Hoewel erover getwijfeld wordt, vertelde de Italiaan later dat hij dat deed als ode aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen in New York en Washington D.C.

Trivia

Wie op Google zoekt naar het bekendste gerecht van Madrid komt al snel uit bij El Cocido Madrileño. Waar het originele gerecht vandaan komt is onzeker, maar er zijn bronnen die zeggen dat het stamt uit de Middeleeuwen.

Cocido Madrileño is een stoofpotje met als belangrijkste ingrediënten kikkererwten, verschillende groenten, vlees, spek en worst. Volgens de overlevering werd het vooral in families van lagere klassen gegeten.

Pas toen het op de menu’s van restaurants verscheen, maakte ook de elitaire bevolking kennis met El Cocido Madrileño. Of de renners na de Vuelta aan dit stoofpotje kunnen (en willen), is dan ook zeer de vraag. El Cocido Madrileño is immers een typisch wintergerecht.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO voert tijdens Tour heel wat coronamaatregelen terug in (en dat is vooral slecht nieuws voor de fans)

Het peloton is nog lang niet verlost van het coronavirus. Dat werd duidelijk in...

Christophe Laporte wint openingsetappe Dauphiné, vluchter Herregodts 10 meter voor finish ingerekend

In de Franse Ardèche ging vandaag het Critérium de Dauphiné van start. Toppers als...

Manager Bossuyt: ‘Shari en Toon testten beiden positief na passage in Flamanville, dat is geen toeval’

Anderhalf jaar nadat Toon Aerts betrapt werd op het gebruik van het verboden middel...

📸 Creatieve shirtjesmaker fotoshopt Jonas Vingegaard in Rabobank-Visma tenue

Het contract tussen Jumbo Supermarkten zal overigens wel gerespecteerd worden, maar andere sponsors kunnen...

Meer zoals dit

Vuelta-parkoers bekend en het Monster zit er weer in: hier lees je alles over de Angliru (en andere zware bergritten)

Deze berg, wat een hel! We hebben toch wel een beetje medelijden met de renners... (maar het is natuurlijk ook fantastisch!)

De Leeuw van Vlaanderen als social media hit

Tijdens de tour hebben we mogen genieten van 'Out Of Context Karsten en Jeroen',...

Einde Vuelta, maar niet getreurd: deze koersen komen het leven kleuren tussen Vuelta en WK

Ronde van Luxemburg Deze vijfdaagse koers bestaat uit vier heuveletappes en een tijdrit van bijna...