Vuelta | Carapaz blijft Kelderman nipt voor in twaalfde etappe

Richard Carapaz heeft de twaalfde etappe van de Vuelta gewonnen. Hij bleef een sterke Wilco Kelderman net voor.

Tour de Pologne (2022) stage 2

Vroeg in de rit ontstond een zeer omvangrijke kopgroep met enkele grote namen. Zo waren Jay Vine, Richard Carapaz en Wilco Kelderman van de partij. Verder waren ook jongens als Mike Teunissen, Marc Soler en Alexey Lutsenko mee. De kopgroep kreeg alle ruimte van Quick-Step Alpha Vinyl, dat halfweg koers wel de schrik van hun leven kreeg toen Remco Evenepoel ten val kwam.

Gelukkig voor Evenepoel was zijn val zonder erg. Het venijn van de rit zat hem in de staart, want het enige noemenswaardige obstakel was de slotklim naar Peñas Blancas. We kregen een strijd op twee fronten, want de kopgroep vatte de klim aan met een voorsprong van tien minuten. Vooraan deed Matteo Fabbro veel werk voor Kelderman, terwijl in het peloton Rohan Dennis de kop van het peloton nam en een flink tempo oplegde.

Veel haalde het werk van Jumbo-Visma en ook Movistar niet uit, want Evenepoel zat comfortabel in de groep met daarbij nog twee ploeggenoten en lange tijd gebeurde er niets. Op een gegeven moment viel Mas aan, maar dat bracht leider Evenepoel niet in de problemen. Er kwam een groep samen van López, Roglic, Mas, Ayuso, Rodríguez en Evenepoel. Die laatste had alles echter de hele dag onder controle. Ze gaven elkaar dan ook geen seconden toe.

Vooraan barstte het los met een aanval van Gesbert. Er werd slag om slinger gedemarreerd en ineens was het verrassend genoeg Vine die de rol moest lossen. Kelderman leek zeer sterk, maar het was Carapaz die nog net iets beter bleek. Wederom zat er daarom geen WorldTour-zege in voor Kelderman, die strandde op negen seconden van de Ecuadoriaan.

Vuelta a España
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2022