Opvallend: Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben momenteel hetzelfde aantal profzeges

Of ze nu willen of niet, maar Mathieu van der Poel en Wout van Aert worden op veel vlakken met elkaar vergeleken.

Tour de France 2022 stage 11

Wout van Aert vertelde in onze Wieler Revue-Tour de France special dat de verhalen over zijn rivaliteit met Mathieu van der Poel wel zijn geschreven, maar of hij nu wil of niet, ze zullen toch met elkaar vergeleken blijven worden. Niet in de laatste plaats omdat ze zich focussen op dezelfde wedstrijden en elkaar dus constant tegenkomen.

Opvallend is dat de twee wereldtoppers momenteel hetzelfde aantal profoverwinningen hebben: 39 zeges. De eerste van Van der Poel was in 2014 (Ronde van Limburg), de eerste van Van Aert in 2016 (proloog Ronde van België). Al zijn dat niet de overwinningen die hun loopbaan maken of breken.

Een aantal vergelijkingen: van de 39 zeges van Van der Poel waren er zestien op WorldTour-niveau, terwijl dat bij Van Aert 24 WorldTour-zeges zijn. Van Aert boekte negen ritoverwinningen in grote rondes tegenover twee van Van der Poel. Van Aert stond acht keer op het hoogste podium na een ritoverwinning in een WorldTour-ronde van een week, de Nederlander was daarin zes keer de beste.

Verandering

Naast de overwinningen in grote en kleinere rondes wordt er uiteraard ook gekeken naar de prestaties in monumenten. Op dat vlak loopt Van der Poel voor met twee monumentale zeges (2x Ronde van Vlaanderen) tegenover één van Van Aert (Milaan-Sanremo). Dit jaar loopt Van Aert voor met negen zeges, terwijl Van der Poel vier keer won.

Komende weken zal er ongetwijfeld verandering komen in deze statistiek, want een van beide heren (of allebei) zal ongetwijfeld nog iets winnen in aanloop naar het WK, waar ze beiden het goud ambiëren. Van Aert rijdt ter voorbereiding de GP Montréal en GP Quèbec, terwijl Van der Poel meedoet aan de GP Wallonie en Primus Classic. Na het WK zit het seizoen van Van Aert er als het goed is op, maar Van der Poel daarentegen doet wellicht mee aan de Italiaanse najaarskoersen.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022