Kroon over Dumoulin: 'Ik fietste om speciaal te zijn en gezien te worden, maar Dumoulin heeft dat totaal niet'

Tom Dumoulin reed tijdens de Clásica San Sebastián de laatste koers uit zijn loopbaan. Vriend Karsten Kroon zag zijn voortijdige stoppen aankomen.

Classica San Sebastian > San Sebastian 2022 presentation

De commentator van Eurosport is goed bevriend met Dumoulin en schoof onlangs aan voor de podcast Bobby and Jens van ex-profs Bobby Julich en Jens Voigt. "Hij was gewoon klaar. Hij is een hele intelligente jongen, dus hij denkt veel na", begon Kroon zijn verhaal.

Hij merkte bovendien dat hij er zelf vroeger heel anders instond dan hoe Dumoulin zijn carrière beleefde. "Ik had vorige week een gesprek met hem en ik vertelde hem dat de meeste renners die ik ken - en ikzelf ook - de sport deden omdat we ervan houden om buiten te zijn en om te sporten, maar als prof ga je door waar een normaal persoon stopt. Waarom doe je dat?"

"Mijn reden was omdat ik me daardoor speciaal voelde en ik daardoor gezien werd", gaat Kroon verder. "Dat vertelde ik hem en ik zei: 'Jij hebt dat niet.' Hij heeft een VO2Max van 92 en hij is gewoon nog als een toerist. Hij houdt er gewoon van om te fietsen."

Koffiezaak

Vervolgens gaat Kroon in op een voorval dat hij onlangs meemaakte. "Ik was met hem in een koffiezaak en iemand kwam naar hem toe om te vragen of hij wist hoeveel hij op Tom Dumoulin leek. Toen ik renner was, genoot ik van die aandacht. Hij houdt daar niet van. Hij wil met rust gelaten worden. Dat is heel interessant: wat is je motivatie om te doen wat je doet?"

Dumoulin houdt dan ook zeker nog van fietsen, aldus Kroon. "Maar hij wil niet meer de hele tijd dat mensen over hun schouder kijken of dat mensen hem vertellen hoe laat hij naar bed moet. Of dat je alleen 130 gram rijst mag eten. Hij wil gewoon normaal zijn en zijn eigen leven kunnen leven."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022