Evenepoel: 'Ik heb het mentale spel van Roglic gewonnen zondag, grote stap dichter bij Madrid'

Remco Evenepoel verloor afgelopen weekend weliswaar de nodige tijd, maar al met al wist hij zijn leiderstrui knap te verdedigen.

La Vuelta ciclista a Espana 22-15

Zeker op zaterdag had Evenepoel het lastig. Zijn valpartij van twee dagen eerder was nog niet verwerkt door zijn en daarom zat zijn lies enigszins vast. Evenepoel leek daar in te storten, maar wist de schade al met al beperkt te houden. Naar Sierra Nevada verloor hij weer wat op Roglic en ook Mas, maar hij staat nog altijd vrij riant aan de leiding.

Liefst anderhalve minuut verdedigt de Belg komende week op Roglic en twee minuten op Mas. "Ik ben niet ingestort", vertelde hij na afloop tegen Het Laatste Nieuws. "Ik ben blijven vechten, blijven duwen. De grootste taak was misschien om kalm te blijven. Op de Sierra Nevada heeft Roglic tien kilometer in mijn wiel gezeten, hij liet me al het werk doen, maar ik heb niet te veel gestresst."

Steile klimmen

Evenepoel moest wel achtervolgen met Mas vooruit. Daardoor kon Roglic nog wel vijftien seconden terugpakken. "Hij heeft zich kunnen sparen, waardoor hij nog kon versnellen, maar daar heb ik het mentale spel gewonnen: ik heb lang tempo moeten maken en toch heb ik niet veel tijd verloren toen hij me aanviel. Er zat nog wel wat op, maar hij viel ook behoorlijk snel stil. Ik heb nooit gepanikeerd."

De laatste week is een stuk minder moeilijk dan de tweede. En daar draait Evenepoel zelf ook niet omheen. "Ik ga niet zeggen dat het makkelijk wordt, maar het is niet meer zo steil. Er zijn niet veel beklimmingen meer van meer dan zes procent - slipstream wordt belangrijk. Er zijn ook minder hoogtemeters. We zijn een grote stap dichter bij Madrid, maar we zijn er nog niet. Vooral rit 20 ziet er best nog lastig uit. In de laatste week zal het ook om frisheid gaan van benen en hoofd."

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022