HomeAchtergrondUnieke reeks: Nederlanders wonnen etappes in de afgelopen 6 grote rondes

Unieke reeks: Nederlanders wonnen etappes in de afgelopen 6 grote rondes

Een leuke statistiek over het Nederlandse wielrennen! In grote rondes staan 'we' er. Mooi om de best wel indrukwekkende cijfers op een rijtje te zien.

In de jaren ’70 en ’80 hadden we hier waarschijnlijk geen artikel aan gewijd. Er waren Tour de Frances waarin de illustere Raleigh-ploeg zo ongeveer de helft van alle etappes won. Maar daarna raakte het Nederlandse wielrennen in de nineties en zeroes toch wat in zwaar weer.

Maar ‘we’ zijn al een tijdje weer terug aan het front. Een statistiek uit de grote rondes maakt dat duidelijk. Nederlanders winnen niet alleen weer klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix; ook in de grote rondes is het raak!

Want de imponerende Vuelta-ritzege van de nieuwste ster aan het firmament, Thymen Arensman, boekte de afgelopen twee seizoenen in elke grote tenminste één Nederlander een etappezege. Een unicum in de recente wielergeschiedenis van deze eeuw (volgens ons, als je het beter weet, meldt het!)

We zetten de prestaties even op een rijtje van die zes grote rondes van de afgelopen twee seizoenen. Twaalf etappes in de afgelopen zes grote rondes, behaald door zeven verschillende renners. Een mooi rijtje!

Vuelta 2022 (één etappe, tot dusver..)

Gisteren pakte Thymen Arensman dus op schitterende wijze de Koninginnerit (terwijl hij zich naar eigen zeggen niet eens zo heel goed voelde). Het was ‘pas’ de tweede profzege voor de 22-jarige Nederlander, maar hopelijk gaan er nog vele (groteronde)zeges volgen!

Tour 2022 (twee etappes)

In de Tour was het aan de sprinters te danken dat Nederland twee ritten kon bijschrijven. Fabio Jakobsen won de eerste rit in lijn, een dag later was het de beurt aan Dylan Groenewegen.

Giro 2022 (drie etappes)

De Giro van 2022 kunnen we met recht de Giro Olandesi noemen. Iedere dag zaten er meerdere Nederlanders in de vlucht van de dag, Koen Bouwman won de bergtrui en schreef twee ritten op z’n naam.

Daarnaast won Mathieu van der Poel natuurlijk ook nog een rit in Hongarije en reed hij drie dagen in de roze trui rond.

Vuelta 2021(drie etappes)

De Vuelta 2021 was die van de comeback van Fabio Jakobsen na zijn horrorcrash in Polen. Door z’n toch wel wonderbaarlijke genezing won hij voor z’n start in Spanje ook al koersen, maar met drie ritzeges en het groen in de Vuelta was hij écht weer helemaal terug!

Tour 2021(twee etappes)

Het begin van de Tour stond in het teken van Mathieu van der Poel en zijn gele droom voor wijlen opa Raymond Poulidor. De missie slaagde met een sterk staaltje op de Mur-de-Bretagne. Daarna droeg hij zes dagen het geel.

Van der Poel stapte af om de Olympische Spelen voor te bereiden, maar in de veertiende etappe sloeg Bauke Mollema toe. De Groninger Mollemaalde op fraaie wijze in z’n eentje naar een ritzege in Quillan.

Giro 2021(één etappe)

Het was er ‘maar’ eentje deze Giro, maar wel een hele fraaie. Taco van der Hoorn bleef in de derde etappe naar Canale een op stoom geraakt peloton heel nipt voor. De bewondering uit de wielerwereld was groot voor dit staaltje van ontsnappingskoning Van der Hoorn.

Deze reeks van van zeges is volgens ons uniek in pak ‘m beet de afgelopen twintig jaar (de 21ste eeuw dus eigenlijk). In 2018 reed Tom Dumoulin bijvoorbeeld een fantastische Giro en Tour maar was er in de Vuelta geen Nederlandse ritzege.

Maar we hebben niet alles tot op de komma uitgeplozen, dus als je nog een reeks van zes grote rondes weet waarin Nederlanders wonnen, laat het maar weten in de reacties hier of op de socials!

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...