Ploegleider Klaas Lodewyck geeft uitleg over 'lekkebandgate': 'Gat was te groot, teflon liep eruit'

Er is veel gedoe over de lekke band van Evenepoel gisteren. Ploegleider Klaas Lodewyck legt uit wat er precies gebeurde.

La Vuelta ciclista a Espana 22-16

De lekke band van Remco Evenepoel in de Vuelta-etappe van gisteren deed veel stof opwaaien. Veel mensen vonden het iets te toevallig dat het precies gebeurde na Primoz Roglic' aanval en zagen vervolgens op de beelden ook niet echt dat de band leeg was.

Dat was wel degelijk zo, tonen amateurbeelden aan. Die beelden laten het al duidelijk zien, maar ploegleider Klaas Lodewyck geeft in Het Nieuwsblad ook nog eens tekst en uitleg over wat er nu precies gebeurde - en wat het materiaal is waarmee zijn ploeg fietst.

"We rijden dit jaar op tubeless-banden, dus zonder echte binnenband. Bij een lek komt teflon vrij, dat normaal het gaatje in de band opvult, waardoor er in het meest gunstige geval een druk van zes bar overblijft. Maar hier was het gaatje blijkbaar te groot, de teflon liep eruit. De band zakte in tot op de velg. Dat is ook wat Remco meldde op de teamradio: hij had geen controle meer over zijn achterwiel."

Daarnaast ging hij ook in op de positionering van Evenepoel. Volgens Lodewyck wist de ploeg wel dat Roglic iets zou gaan proberen.

"Remco was zeker niet verrast. We zaten op de rustdag vlak bij de aankomst in Tomares. We hebben die natuurlijk goed verkend en ik wist honderd procent zeker dat Roglic zou proberen aan te vallen. We zagen dit zeker niet als ‘zomaar’ een vlakke aankomst. Ik had ’s ochtends voor de start nog bij de UCI-commissaris gecheckt of de driekilometerregel gold."

Maar waarom zat Evenepoel dan niet in het wiel van Roglic? "Hij was net aan het opschuiven. Met Dries Devenyns zat hij in de bubbel van het peloton, positie twintig, vijfentwintig. Hij wilde net naar voren springen."

Vuelta a España
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022