Interview | Johan Museeuw: 'Van Aert denkt dat als hij aan dit tempo blijft koersen zijn carrière niet lang zal duren'

Wout van Aert rijdt op het WK alleen de wegrit en niet de tijdrit. We vroegen aan onder andere Johan Museeuw of hij dat begrijpt.

Road World Championships training 2021

"Als je alles kan moet je keuzes maken en dat is bij Van Aert zeker het geval", begint de wereldkampioen van 1996 zijn verhaal. "Het wielrennen van tegenwoordig vraagt om een hele specifieke voorbereiding met hoogtestages en al. Van Aert voelt waarschijnlijk wel aan dat het teveel wordt allemaal. Een carrière moet je bekijken op het einde. Niet aan het begin en ook niet halverwege. Van Aert denkt waarschijnlijk dat als hij aan dit tempo blijft verder koersen zijn carrière niet lang zal duren."

Nu in de winkels! De Wieler Revue-WK Special met Julian Alaphilippe, Koen Bouwman & Thor Hushovd

Daarmee is een van de topfavorieten er niet bij als het WK in gang schiet op 18 september. Museeuw snapt de keuze van zijn landgenoot. "Okay, hij kan best wereldkampioen tijdrijden worden maar hij heeft liever de wegrit. Dan draagt hij de trui het hele jaar door. Ik zeg niet dat de wegrit groter is dan de tijdrit maar die trui is wel het hele jaar zichtbaar."

Bovendien heeft Van Aert al veel vormpieken gehad dit jaar. "Ik begrijp Van Aerts keuze wel, zeker gezien de ontzettend zware Tour die hij achter de rug heeft. Het is goed dat hij een maand de tijd heeft genomen voor zijn herstel om vervolgens weer op te bouwen naar het WK. Daar komt nog eens bij dat een tijdrit extra belasting geeft aan de spieren vanwege de specifieke zitpositie. Het zijn kleine dingen maar die spelen allemaal wel een rol bij zo'n beslissing."

Nieuws
  • Photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2021