Vuelta | Gesink strandt in zicht van de haven, Evenepoel spurt op tandvlees naar tweede dagzege

Remco Evenepoel heeft de puntjes op de i gezet. Hoewel Enric Mas de Belg pijn deed, was de dagzege voor de Belg.

La Vuelta ciclista a Espana 22-18

Remco Evenepoel vertelde gisteren dat hij graag een vroege vlucht de ruimte wilde geven. Een grote groep van 40 met onder anderen Sergio Higuita, Robert Gesink, Richard Carapaz, Thibaut Pinot, Élie Gesbert en Hugh Carthy zat dan ook in de kopgroep. Zij kregen alle ruimte van Quick-Step Alpha Vinyl.

Voordat die groep zich formeerde, werd het peloton opgeschrikt door een crash. Carlos Rodríguez en Mads Pedersen lagen erbij, maar het grootste slachtoffer was Jay Vine. De bergkoning moest zelfs opgeven waardoor Carapaz automatisch de koppositie overneemt.

De Ecuadoriaan wilde ook gaan voor zijn derde dagzege, maar door een zeer vroege aanval van João Almeida hadden ze slechts een ruime anderhalve minuut voorsprong aan de voet van de klim. Vooral Astana Qazaqstan Team en Movistar deden zeer veel werk in de achtervolging op Almeida.

Het was dus een ideaal scenario voor Remco Evenepoel, al moest hij de niet al te zware slotklim nog wel zien te overleven uiteraard. Mas deed een aantal aanvallen, maar het was wederom gewoon niet zwaar genoeg om Evenepoel in problemen te brengen. Zelf probeerde de Belg het ook met een verschroeiende demarrage, maar ook hij wist uiteindelijk niet los te komen.

Ondertussen was de strijd om de dagzege nog in volle gang. Het waren Gesbert, Carapaz, Gesink en Pinot die als besten naar voren kwamen. Sterker nog, het was de Nederlander die op vijf kilometer van de meet alleen voorop kwam te zitten. Het grote gevaar kwam alleen van de klassementsrenners, die telkens aanvielen maar vervolgens weer stilvielen. Met nog drie kilometer te gaan had Gesink een voorsprong van een halve minuut.

Uiteindelijk ging Mas nog één keer all-in in de slotfase. De Spanjaard deed Evenepoel zelfs bijna kraken, maar net niet helemaal. Door de versnelling van Mas werd Gesink op driehonderd meter van de meet bijgehaald. In de sprint was het uiteindelijk Evenepoel, die duidelijk op het tandvlees zat, die een stuk explosiever bleek dan Mas en de moegestreden Gesink.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022