HomeAchtergrondNieuwe topper Team Jumbo-Visma openbaart zich in Slowakije! Wie is Archie Ryan?

Nieuwe topper Team Jumbo-Visma openbaart zich in Slowakije! Wie is Archie Ryan?

Niet Koen Bouwman of Gijs Leemreize waren de beste Jumbo-Visma-renners in Slowakije, maar Archie Ryan. De Ier won de tweede rit.

De klimmer rijdt al sinds 2020 voor de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma. In het coronajaar reed hij naar een verdienstelijke achtste plek in de prominente beloftekoers Tour de l’Isard, waarmee hij aantoonde over veel talent te beschikken. Op één renner na is de rest van de top 10 van toen nu prof.

Waar ploeggenoten een stap in hun ontwikkeling zette, lukte Ryan dat lange tijd niet. In 2021 kwam hij tot slechts vijf koersdagen vanwege een slepende blessure. Nadien was het kommer en kwel voor het talent. “Het was mijn ACL (voorste kruisband, red.)”, vertelde hij daar vorig jaar over tegen de Irish Times. “Ik denk dat het iets genetisch is. Mijn moeder had er problemen mee, mijn tweelingbroer had ook knieproblemen.”

Samen met de Nederlandse fysio Gerard Hartman heeft hij de problemen aangepakt. Niet met de krachttraining die hij al vier jaar lang deed, maar op een andere manier waar hij verder niet teveel op ingaat in de Ierse krant. Vanaf begin 2022 voelt het honderd procent en de laatste weken timmert hij hard aan de weg. In de Tour de l’Avenir werd hij vierde in het algemeen klassement en in Slowakije boekte hij zijn eerste profzege. Hij liet namen als Mauri Vansevenant en Lorenzo Fortunato achter zich.

Nederland
Eindelijk komt het talent dat Team Jumbo-Visma altijd in hem zag er nu uit. Eerder dit jaar verlengde hij zijn contract met de opleidingsploeg, maar de 1.73 meter lange Ryan toont de laatste weken aan dat hij al profwaardig is. Voor dit seizoen vertelde hij het desondanks niet erg te vinden ook zijn volgend jaar bij de beloften te rijden (zijn laatste jaar). “Er is geen haast geboden.”

Voor dit seizoen verhuisde Ryan overigens naar Nederland. “Ik woon in Sittard. Veel van de internationale jongens verblijven daar samen, de ploeg houdt ervan om de jongens uit de opleidingsploeg dicht bij elkaar te hebben. Daarom ben ik naar Nederland verhuisd.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Roger De Vlaeminck slaat weer toe: ‘Van Aert kan niet bergop zoals ik, ik was nog straffer’

Met het WK veldrijden over een paar dagen en het wegseizoen dat langzaam maar...

Meer zoals dit

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Dylan Groenewegen heeft het naar zijn zin bij Jayco AlUla: ‘Helemaal anders dan bij Jumbo’

Dylan Groenewegen schoot in zijn openingskoers in de Saudi Tour meteen raak. De grote...

Frans team toont interesse in Julian Alaphilippe: ‘Hebben eerder al eens gesprek gehad’

Alaphilippe kreeg de voorbije maanden heel wat kritiek over zich heen, van zijn eigen...