HomeNieuwsInterview | Thor Hushovd over Noorse wielrennen: 'Ik sta zeker open voor...

Interview | Thor Hushovd over Noorse wielrennen: ‘Ik sta zeker open voor een rol bij Uno-X Pro Cycling Team’

Met de tijdritzeges van Tobias Foss (elite) en Søren Waerenskjold is het tot nu toe het WK van de Noren. Net als in 2010 in Geelong.

Een wereldkampioenschap in Australië. Van de Noren zal de verhuizing naar de andere kant van de wereld ieder jaar wel mogen plaatsvinden, want net als in 2010 in Geelong gaat het Noorwegen voor de wind down under. De tijdrittitels van Tobias Foss en Søren Waerenskjold zijn daar het bewijs van. Twaalf jaar geleden ging de wegtitel naar Thor Hushovd.

In onze WK-special gaat hij uitgebreid in op die WK-titel, maar praat Hushovd ook over de staat van het Noorse wielrennen en waarom het land ineens zoveel goede wielrenners voortbrengt. Met Uno-X Pro Cycling Team heeft Noorwegen tegenwoordig een profploeg om rekening mee te houden. Met onder anderen Tobias en Anders Halland Johannessen en Søren Waerenskjold herbergt de ploeg meerdere Noorse toptalenten. En bij Team Jumbo-Visma rijden naast Foss ook talenten als Johannes Staune-Mittet en Per Strand Hagenes.

De grootste Noorse renner aller tijden heeft echter nooit de vraag gekregen of hij een functie binnen het team wil vervullen. Hushovd: “Het hangt ervan af wat voor rol, maar ik sta er best voor open. Alleen moet ik dan wel gevraagd worden. We zien wel wat de toekomst brengt, maar zeker is dat het Noorse wielrennen mooie jaren tegemoet gaat. Mede door onze kennis in de skisporten zijn we ook als wielerland ontwikkeld, maar het allerbelangrijkste is dat wij Noren echte buitenmensen zijn.”

Veel van de Noorse wielrenners komen uit sportieve families, vertelt Hushovd. Jongens die het vanaf jonge leeftijd gewoon zijn om te gaan hiken, skiën of gewoon buiten bezig te zijn. “Vervolgens bieden we op jonge leeftijd een goede trainingscultuur aan, maar het begint al als kind. Dan train je weliswaar nog niet, maar het helpt enorm wanneer je als kind actief bezig bent. In Noorwegen kan dat ook.”

“Ik woon het merendeel van het jaar in Monaco. Mijn zoon loopt in zijn eentje naar school, maar als hij tien minuten later terug is, zijn we al bezorgd. In Noorwegen pakt hij zijn bootje of klimt hij in bomen. Dan zijn we totaal niet ongerust. Hoe meer je naar Oslo gaat, hoe bozer en gestrester de mensen worden. Dat wordt regelmatig botgevierd op fietsers. Dat is een groot probleem voor onze sport. Mijn zoon is niet zo in de wielersport. Ik heb het een beetje geprobeerd, maar wil hem niet pushen. Hij is meer fan van BMX.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Twitter UCI laat zien: Ivo Oliveira heeft zijn veterstrikdiploma nog niet binnen

De meeste renners in het peloton rijden rond met het boa-systeem. Met één draai...

Pascal Eenkhoorn: ‘Ik zei op drie ronde van het einde al ‘gefeliciteerd’ tegen Evenepoel’

Eenkhoorn leek nog voor het zilver te gaan in de slotkilometer, maar hij had...

Bondscoach Koos Moerenhout: ‘Mathieu was verkouden toen hij aankwam en lag op andere verdieping’

De beste Nederlander in Australië was Bauke Mollema op de 25ste plek. Daarmee kon...

Bauke Mollema hoorde net voor koers van arrestatie Van der Poel: ‘Het is een bizar verhaal’

Mollema liet zich zien tijdens de koers, maar op het moment dat de afscheiding...

Meer zoals dit

Bondscoach Koos Moerenhout: ‘Mathieu was verkouden toen hij aankwam en lag op andere verdieping’

De beste Nederlander in Australië was Bauke Mollema op de 25ste plek. Daarmee kon...

Marianne Vos totaal verbaasd na wereldtitel Van Vleuten: ‘Annemiek gaat gewoon niet kapot’

Met een Zoetemelk-achtige aanval in de laatste kilometer kroonde Annemiek van Vleuten, die net...

Olav Kooij vijfde op het WK voor beloften: ‘Al met al niet waarvoor ik naar Australië ben gekomen’

In de slotfase zat Kooij in een omvangrijke groep die leek te strijden om...