Wat is Jumbo-Visma van plan met Tobias Foss? 'Hij kan een van de beste ronderenners worden, doet denken aan Tom Dumoulin'

Tobias Foss kroonde zich tot de verrassende wereldkampioen tijdrijden, maar wat zijn ze bij Team Jumbo-Visma met de Noor van plan?

World Championships Men - ITT 2022

Ook voor de mensen binnen Team Jumbo-Visma kwam de titel van Foss als een verrassing, beaamt sportief directeur Merijn Zeeman bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Hij is eigenlijk nog een opkomende renner en is echt boven zichzelf uitgestegen", aldus Zeeman.

Voor die seizoen behoorde Foss zelfs nog tot de groep van renners met 'high potential.' Zeeman vertelt dat hij die groep met de wereldtitel is ontgroeid. Eigenlijk was hij dat vorig jaar al toen hij negende werd in de Giro d'Italia. Foss vertelde eerder dit jaar in gesprek met Wieler Revue dat hij ergens tussen 2028 en 2032 zijn hoogste niveau hoopt te behalen.

Dat hoogste niveau hoopt hij vooral te etaleren in grote rondes. "We zien in hem echt een rondetalent", zegt ook Zeeman. "Hij doet een beetje denken aan Tom Dumoulin. Een hele goede tijdrit en bergop constant een hoog niveau rijden, dat is wat Tobias ook kan."

Zeeman vertelt dat het moeilijk is te voorspellen hoe ver Foss kan komen. "Maar hij kan wel een van de betere ronderenners ter wereld worden. Het is een renner die veel tegenslag heeft gehad, het soms lastig had met het vak profrenner zijn. Dat is natuurlijk enorm veeleisend. Daarbij proberen wij hem zo goed mogelijk te begeleiden. Ik hoop dat dit voor hem zijn definitieve doorbraak is."

Nieuws
  • Photo: Simon Wilkinson/SWPix/Cor Vos © 2022