WK | Kooij mist steun in slotfase en wordt vijfde, Fedorov nieuwe wereldkampioen

Olav Kooij reed een uitstekende WK voor beloften, maar hij miste steun in de slotfase waarna de ijzersterke Yevgeni Fedorov met de zege aan de haal ging.

Tour of Denmark 2022 stage-3

Voor Nederland begon het WK voor beloften met een enorme teleurstelling, want Mick van Dijke moest verstek laten gaan vanwege een coronabesmetting. Van Dijke had normaliter sterk genoeg geweest om Kooij te ondersteunen in de finale. De sprinter was wél op de afspraak, maar toen de slag werd gemaakt zat hij in zijn eentje. Tim van Dijke reed op een slecht moment lek, terwijl Casper van Uden niet mee kon met de besten.

Al heel vroeg in de koers was er een gevaarlijke kopgroep ontstaan waardoor Nederland vroeg in koers Axel van der Tuuk moest opofferen. Uiteindelijk ging de koers de finale in met zo'n dertig renners. De laatste keer op de Mount Pleasant kwamen Mathias Vacek en Yevgeni Fedorov naar voren als beste renners nadat zij in de laatste ronde een kopgroep vormden met de Belg Alec Segaert en Fransman Mathis Le Berre.

Achter het tweetal vormde zich een groep met onder anderen Kooij, maar de twee vooraan hadden het voordeel dat niemand de kastanjes uit het vuur wilde halen. Met vier kilometer hadden ze tien seconden voorsprong. Mick van Dijke werd dan ook nodig gemist in de slotfase. Ze kwamen dus net te laat en Kooij moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek.

De strijd om de regenboogtrui werd beslist in het voordeel van Fedorov. De Kazach zette van kop af aan. Vacek leek ideaal te zitten, maar zette geeneens meer aan en moest zich neerleggen bij een zilveren medaille. Al was de zeer actieve Fedorov zonder meer de sterkste renner in koers. De derde plek ging naar Søren Waerenskjold.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022