HomeNieuwsAfgelopen 5 WK’s op een rijtje

Afgelopen 5 WK’s op een rijtje

Morgen en overmorgen is het zover de wereldkampioenschappen op de weg voor de elite. Met jaarlijks de grootste toppers aan de startlijn, en de mindere goden uit kleine landjes in Verweggistan, is het WK altijd een spektakel. Wie er dit jaar met de truien vandoor gaat blijft even afwachten, maar hieronder de winnaars van de afgelopen 5 edities.

2017

Op een heuvelachtig parkoers in het Noorse Bergen werd in 2017 gestreden voor de wereldtitels. Hier wist bij de vrouwen Chantal Blaak te ontsnappen. Ze kwam na honderddrieënvijftig kilometer met achtentwintig seconden voorsprong op de groep erachter over de streep.

Bij de mannen wist niemand verschil te maken ondanks het parkoers en won Peter Sagan de sprint. Zo verweest hij Alexander Kristoff en Michael Matthews naar plek twee en drie.

2018

In 2018 was het aan het Oostenrijkse Innsbruck waar de renners een bergachtig parkoers voorgeschoteld kregen. Bij de dames verpulverde Anna van der Breggen dit jaar de complete concurrentie. De nummer twee, Amanda Spratt, moest hier bijna vier minuten toegeven aan de Nederlandse.

Bij de heren wist Alejandro Valverde de sprint te winnen van de kopgroep bestaande uit vier renners. Helaas viel Tom Dumoulin net buiten het podium. Met een podiumplek had hij twee keer podium gereden rijden dat WK, op de weg en op de tijdrit.

2019

Een WK wat iedereen zich nog wel kan heugen door de regen. Het Verenigd Koninkrijk organiseerde het WK dit jaar in Harrogate op een heuvelachtig parkoers. Dit jaar was het aan een andere Nederlandse dame om de concurrentie fietsles te geven. Annemiek van Vleuten reed een lange solo en kwam met twee minuten voorsprong over de streep.

Bij de heren was het WK wielrennen in het WK waterfiets veranderd en ontstond zo een klein slagveld. Uiteindelijk wist hierdoor drie man te ontsnappen: Stefan Küng, Matteo Trentin en Mads Pedersen. De Deense Mads Pedersen bleek de beste door alle regen te komen en ging met de trui naar huis.

2020

In het Italiaanse Imola werd in 2020 alleen door de elites gestreden voor de truien. Door het coronavirus mochten de andere wedstrijden niet doorgaan. In Imola werd een bergachtig, publieksvrij parkoers uitgestippeld. Bij de vrouwen kregen we opnieuw een Nederlands feest met Anna van der Breggen solo aankwam. De Nederlandse drukte haar wiel anderhalve minuut voor de nummer twee, Annemiek van Vleuten, over de streep.

Bij de mannen ging Julian Alaphilippe er met de winst vandoor. De Fransman kwam op vierentwintig seconde voor Wout van Aert en Marc Hirschi, die hem samen achternazaten, binnen. Dit jaar wist Alejandro Valverde voor de tiende keer top tien te rijden op het WK.

2021

Vorig jaar werd het WK in het wielerland van de wereld georganiseerd: België. Dit werd bewust gekozen omdat het WK wielrennen zijn honderdste verjaardag vierde. Op een parcours met legendarische heuvels mochten de grote der aarde elkaar bestoken. Bij de dames zien we dit jaar voor het eerst in deze lijst geen Nederlandse. De Italiaanse Elisa Balsamo won de eindsprint voor Marianne Vos en Katarzyna Niewiadoma. Wie weet wat er dit jaar gaat gebeuren? Start Nederland een nieuwe reeks of is het weer aan een renster uit een ander land?

Bij de mannen kwam opnieuw Julian Alaphilippe als winnaar uit de bus. Hij wist te ontsnappen en uit handen te blijven van de vier achtervolgers. In deze achtervolgende groep wist Dylan van Baarle knap tweede te worden. Wie weet een Nederlander op het hoogste treetje dit jaar? Wie zondag wil zien hoe het loopt moet wel niet vergeten dat uitslapen er niet bij is.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Vlak voor tussensprint komt ezel even de weg oversteken in Saudi Tour

Er spelen zich wel vaker bijzonderheden af als er gekoerst wordt in het Mddden-Oosten:...

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Roger De Vlaeminck slaat weer toe: ‘Van Aert kan niet bergop zoals ik, ik was nog straffer’

Met het WK veldrijden over een paar dagen en het wegseizoen dat langzaam maar...

Meer zoals dit

Jumbo-Visma begint Europese seizoen in Valencia met kopstukken Kooij, Bouwman en Oomen: ‘Gloag kan zomaar onze verrassing worden’

De Saudi Tour is in volle gang, terwijl vandaag ook de Ster van Bessèges...

Saudi Tour | Jonathan Milan laat Nederlanders achter zich in tweede rit

De finale van de tweede etappe in de Saudi Tour begon op dertig kilometer...

Thijs Zonneveld over verhouding Van Aert en Van der Poel: ‘Mathieu is van de hogere pieken en diepere dalen, maar de stabiele gaat het...

Jarenlang domineerde Van der Poel de cross, al kwam Van Aert regelmatig juist op...