HomeAchtergrond🎥 Voor de eerste WK-uurtjes: bekijk de hoogtepunten van de afgelopen 5...

🎥 Voor de eerste WK-uurtjes: bekijk de hoogtepunten van de afgelopen 5 WK’s

Weet jij nog hoe het eraan toeging op de afgelopen 5 WK's? Wij zetten het voor je op een rijtje met wat korte filmpjes. Leuk om terug te kijken!

Vandaag is het zover en staan de wereldkampioenschappen op de weg voor de profs op het programma – de vrouwen rijden volgende week. Met jaarlijks de grootste toppers aan de startlijn, en de mindere goden uit kleine landjes in Verweggistan, is het WK altijd een spektakel. We blikken nog even terug op de vorige vijf edities.

2018

In 2018 was het aan het Oostenrijkse Innsbruck waar de renners een bergachtig parkoers voorgeschoteld kregen. Bij de dames verpulverde Anna van der Breggen dit jaar de complete concurrentie. De nummer twee, Amanda Spratt, moest hier bijna vier minuten toegeven aan de Nederlandse.

Bij de heren haalde Alejandro Valverde het in een kopgroep bestaande uit vier renners. Helaas viel Tom Dumoulin net buiten het podium. Met een podiumplek had hij twee keer podium gereden rijden dat WK, op de weg en op de tijdrit (waarin hij tweede werd).

2019

Een WK wat iedereen zich nog wel kan heugen door de regen. Het Verenigd Koninkrijk organiseerde het WK dit jaar in Harrogate op een heuvelachtig parkoers. Dit jaar was het aan een andere Nederlandse dame om de concurrentie fietsles te geven. Annemiek van Vleuten reed een lange solo en kwam met twee minuten voorsprong over de streep.

Bij de heren was het WK wielrennen in het WK waterfiets veranderd en ontstond zo een enorm slagveld. Uiteindelijk werd het een finale met drie man: Stefan Küng, Matteo Trentin en Mads Pedersen. De toen nog relatief onbekende  Deen bleek de beste regenrijder.

Wij Nederlanders zullen ons dit WK ook herinneren als het WK waar we ons al opmaakten voor een wereldtitel van Mathieu van der Poel, maar hij geveld werd door een hongerklop.

2020

In het Italiaanse Imola werd in 2020 alleen door de elites gestreden voor de truien. Door het coronavirus mochten de andere wedstrijden niet doorgaan. In Imola werd een bergachtig, publieksvrij parkoers uitgestippeld om en op het autocircuit.

Bij de vrouwen kregen we opnieuw een Nederlands feest met Anna van der Breggen die solo aankwam. De Nederlandse drukte haar wiel anderhalve minuut voor de nummer twee, Annemiek van Vleuten, over de streep.

Bij de mannen ging Julian Alaphilippe er met de winst vandoor. De Fransman kwam op 24 seconden voor Wout van Aert en Marc Hirschi binnen. Dit jaar wist Alejandro Valverde voor de tiende keer top tien te rijden op het WK.

2021

Twee jaar werd het WK in wielerland bij uitstek België georganiseerd. Een bewuste keuze omdat het WK wielrennen zijn honderdste verjaardag vierde. Bij de dames zien we dit jaar voor het eerst in deze lijst geen Nederlandse. De Italiaanse Elisa Balsamo won de eindsprint voor Marianne Vos en Katarzyna Niewiadoma.

Bij de mannen kwam opnieuw Julian Alaphilippe als winnaar uit de bus. Hij wist te ontsnappen en uit handen te blijven van de vier achtervolgers. In deze achtervolgende groep wist Dylan van Baarle knap tweede te worden.

En die van vorig jaar staat ons nog goed voor de geest

Remco Evenepoel haalde het bij de mannen met een lange solo en bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten verrassend de sterkste. Verrassend omdat ze bij een val in de mixed relay een breukje had opgelopen. In de koers werd ze ook gelost, maar ze kwam terug en ging er vlak voor de meet op en over.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten doet ontboezeming over WK in Bergen: ‘Ik was zo depressief, de zwaarste drie dagen die ik gekend heb’

Annemiek van Vleuten blikte in de podcast van oud-wielrenners Bobby Julich en Jens Voigt,...

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten doet ontboezeming over WK in Bergen: ‘Ik was zo depressief, de zwaarste drie dagen die ik gekend heb’

Annemiek van Vleuten blikte in de podcast van oud-wielrenners Bobby Julich en Jens Voigt,...

Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: ‘Hij kan de Tour op z’n kop zetten’

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van...

Warre (22) wordt prof bij Soudal Quick-Step: ‘Als kind lag ik in coma en mocht ik drie jaar niet koersen’

Elke jonge coureur droomt ervan om profrenner te worden, maar zo'n profcarrière is enkel...