Tramadol vanaf 2024 op de WADA dopinglijst

Vanaf 2024 staat tramadol ook op de WADA dopinglijst. Dit maakte het World Anti-Doping Agency vandaag bekend in een persbericht. Weer een extra stap richting sport zonder ongewenste 'medische preparatie'.

Tour de France 2022 stage 1

In de Tour de France van dit jaar werd Nairo Quintana nog betrapt op het gebruiken van tramadol. Hierdoor werden zijn resultaten hem ontnomen en moet hij iets meer dan vijfduizend euro boete betalen. Hij werd niet geschorst, want het middel viel (en valt tot 2024) nog niet onder doping.

De UCI heeft tramadol zelf al eerder op de lijst voor verboden middelen te zetten. De pijnstiller zorgt er voor dat je net even dat beetje verder kan gaan, maar je wordt er ook duizelig van. Dit laatste is natuurlijk niet wenselijk is een wielerwedstrijd. Zeker omdat je ermee je mederenners in levensgevaar brengt, geen fijn middel dus.

Nu komt tramadol dus ook op de dopinglijst te staan. Aan de hand van onderzoek dat uitwijst dat het middel prestatie verbeterend is en verslavend heeft de WADA dit besloten. Wel stelt het Wereld Anti-Doping Agentschap het verbieden uit tot 2024 om zo meer tijd te hebben om bewustzijn omtrent het middel te creëren.

Vanaf 2024 hebben renners dus een mooie extra motivatie om geen tramadol te gebruiken. Naast een boete en het serieus in gevaar brengen van jezelf en andere zal er ook een mooie schorsing op je staan te wachten na de streep. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Nieuws
  • Foto: Cor Vos