HomeNieuwsWat een finale! Annemiek van Vleuten pakt met Zoetemelk-aanval de regenboogtrui

Wat een finale! Annemiek van Vleuten pakt met Zoetemelk-aanval de regenboogtrui

Annemiek van Vleuten heeft ondanks haar gebroken elleboog de regenboogtrui veroverd. Met een Joop Zoetemelk-aanval op het einde won ze.

Net als gisteren bij de beloften begon de dag met een enorme tegenvaller voor Nederland, want Demi Vollering was ziek en kon niet starten. Een volgende streep door de rekening na het breukje in de elleboog van Annemiek van Vleuten. Door het malheur van Nederland bleef de koers lang gesloten, want pas in de voorlaatste ronde barstte het los.

Op de Mount Pleasant kwam Liane Lippert naar voren als beste renster, maar de Duitse raakte niet volledig los en kreeg Cecilie Uttrup Ludwig, Ashleigh Moolman-Pasio, Katarzyna Niewiadoma en Elisa Longo Borghini met zich mee. Van Vleuten was de beste Nederlandse, maar ze kon met moeite op haar pedalen staan door haar blessure. Achter het vijftal klitten het samen en onder andere Van Dijk reed het gat naar de kopgroep weer dicht.

Titelverdediger Elisa Balsamo was niet meer present vooraan, terwijl Vos niet op haar best leek maar nog steeds kans had wereldkampioen te worden. Dan moest ze nog wel één keer Mount Pleasant zien te overleven. In de aanloop naar de laatste obstakels trok Marlen Reusser ten aanval. De Zwitserse is een erkend tijdrijder en sloeg meteen een mooi gat van zo’n vijftien seconden.

Op de laatste keer Mount Pleasant werd ze echter voorbijgereden en ontstond dezelfde groep als een ronde eerder. Vos had duidelijk de benen niet en kwam net achter Van Vleuten en Lotte Kopecky boven op een ruime twintig seconden van de voorsten boven. De vijf vooraan reden niet vol door, waardoor een grote groep nog terugkeerde met onder anderen Kopecky, Persico en Van Vleuten. Ook de groep van Vos, met Van Dijk op kop, lag niet heel ver achter.

Zodoende werd het een enorm spannende strijd tussen drie groepen en op anderhalve kilometer van de meet lag nog een hupje heuvelop. Op een kilometer van het einde kwam de tweede groep nog terug en daardoor viel het enigszins stil. Van Vleuten kwam van achter op haar hoogste versnelling, sloeg direct een gat en wist uiteindelijk de sprinters net voor te blijven. Met gebroken elleboog…

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Besef goed: Van der Poel en Van Aert zijn de Messi en Ronaldo van het wielrennen en jij maakt het mee!

Onze redacteur neemt in dit crossluwe weekend de tijd om even stil te staan bij het feit hoe bijzonder het is om in het wielerera te leven waarin zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert actief zijn. Lees z'n verhaal en laat het ook tot je doordrengen..

Vader Adrie dankt Wout van Aert voor steun: ‘Ik zou eerder parkoers tegen ‘Matje’ maken’

Er is de voorbije weken heel wat te doen geweest rond het feit dat...

Fem van Empel bijzonder geëmotioneerd na wereldtitel: ‘Nu even er tussenuit naar Marrakech’

Van Empel trok al vroeg in de wedstrijd ten aanval en kwam ook solo...

Fem van Empel wordt op haar 20e wereldkampioen veldrijden bij de dames elite, ook zilver en brons voor Nederland

In Hoogerheide streden de allerbeste dames vandaag om de wereldtitel in het veld. Dat...

Meer zoals dit

Fem van Empel wordt op haar 20e wereldkampioen veldrijden bij de dames elite, ook zilver en brons voor Nederland

In Hoogerheide streden de allerbeste dames vandaag om de wereldtitel in het veld. Dat...

WK beloften | Ijzersterke Thibau Nys maakt favorietenrol waar na onemanshow, zilver voor Del Grosso

Op de grote clash moeten we nog één dagje wachten. Wie vandaag wel al...

WK Hoogerheide | 🎥 Topfavoriete Lauren Molengraaf valt en rijdt lek bij junioren, Puck Pieterse biedt troost

Ze won iedere wereldbeker die dit seizoen bij de junioren verreden werd, en liet...