Remco Evenepoel trekt lange vormpiek door op WK met ongekend dominante vertoning op WK

Remco Evenepoel won twee maanden terug op een dominante wijze Clásica San Sebastián en twee maanden later is hij op het WK zo niet nog dominanter.

World Championships elite men - Road - 2022

Het WK begon met het bizarre nieuws dat Mathieu van der Poel de nacht voor de koers gearresteerd was vanwege een handgemeen in het hotel. Ondertussen begon de koers al vrij snel met aanvallen van onder anderen Bardet en zelfs Pogacar. Uiteindelijk werd de slag op zestig kilometer van de meet gemaakt toen er een grote groep zich afscheidde van het peloton.

Namens Nederland was Pascal Eenkhoorn mee, terwijl ook onder anderen Quinten Hermans, Romain Bardet, Jai Hindley, Neilson Powless en Alexey Lutsenko aan de goede kant van de slag zaten. In het peloton gebeurde al snel niets meer, waardoor de renners vooraan zouden gaan strijden om de regenboogtrui. De belangrijkste renner die mee was: Remco Evenepoel.

Hoewel de concurrenten constant op zijn wiel reden, was duidelijk te zien dat Evenepoel zich in een speeltuin waande en niets hoefde te vrezen van de concurrentie. Dat bleek toen hij op een gegeven moment weer ten aanval trok. Lutsenko ging nog met hem mee, maar werd er snel op Mount Pleasant afgereden.

Zodoende voegt Evenepoel nog maar een hoofdstuk toe aan zijn geweldige jaar. Twee maanden (!) geleden toonde hij zijn bloedvorm al in de Clásica San Sebastián, pakte op dominante wijze de Vuelta a España en nu op het wereldkampioenschap in Wollongong was hij andermaal een klasse apart. Of zoals Herbert Dijkstra op de NOS zei: 'Evenepoel is buitencategorie, er valt voor de rest simpelweg niet tegen te fietsen.'

Aangezien Evenepoel, die geen greintje van vermoeidheid liet zien, op een totaal ander niveau opereerde dan de rest, waren zilver en brons het hoogst haalbare. Eenkhoorn deed volop mee voor de medailles, maar het waren uiteindelijk Laporte en Matthews die beslag legden op de resterende medailles.

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022