Mathieu van der Poel krijgt boete maar gaat in beroep

Mathieu van der Poel krijgt van de Australische rechtbank een boete, maar gaat hiertegen in beroep. Door de uitspraak kan de Nederlandse renner nu wel naar huis.

World Championships elite men - Road - 2022

De avond voor het wereldkampioenschap had Mathieu van der Poel een goede nachtrust willen pakken. Dit lukte niet, want Van der Poel werd gestoord door twee tienermeisjes. De meisjes veroorzaakte geluidsoverlast op de gang. Door Van der Poel zijn ergernis escaleerde de situatie, hierbij gaf Van der Poel de twee een duw.

De ouders van de meisjes schakelde de politie in, die de Nederlandse renner kwam ophalen. Hij zat tot laat in de nacht op het politiebureau en moest door zijn ploegleider opgehaald worden. Na dertig kilometer op het WK te hebben gereden stapte Mathieu van der Poel uit. Zijn landgenoten in koers wisten toen nog niet eens van het bizarre verhaal.

Er was veel onduidelijk over de situatie, maar dat een proces zou volgen, werd wel snel bekend. Dit proces zou dinsdag pas plaatsvinden, wat de terugreis van de renner zou vertragen. Maar de Australische rechtbank heeft de zitting toen toch naar maandag verplaatst en Van der Poel zijn paspoort teruggegeven.

Tijdens de rechtspraak werd bekend dat Mathieu van der Poel twee boetes moet betalen, een voor elk geduwde kind. Bij elkaar gaat het om ongeveer duizend euro. Nu gaat de advocaat van de renner in hoger beroep en pleit voor vrijspraak. Wat er verder gaat gebeuren blijft even afwachten dus. Maar dat het een bizarre situatie is die veel mensen zullen volgen staat vast.

Nieuws
  • Foto: Cor Vos