Brent Van Moer over kopgroep met Taco van der Hoorn: 'Het is altijd ambetant als hij erbij zit'

Brent Van Moer moest onlangs in een Franse koers controleren, maar zag toch zijn schrik dat Taco van der Hoorn in de kopgroep zat.

Memorial Jef Scherens 2022

Dat Taco van der Hoorn een reputatie heeft opgebouwd als aanvaller, is al eventjes duidelijk. Met een anekdote van de Belg Brent Van Moer wordt dat nog eens geïllustreerd. De renner van Lotto Soudal reed onlangs de GP Fourmies, die werd gewonnen door zijn ploegmaat Caleb Ewan.

Van Moer moest de kopgroep die dag controleren. "Er waren vijf man weg en we konden rustig controleren, maar het was wel Taco van der Hoorn die mee was", vertelde hij onlangs in de podcast Radio Stelvio. "Dat is altijd wel vervelend als hij in de kopgroep zit, vind ik. Ik zei in het begin: 'Ik ga wel meekijken welke groep wegrijdt.' Het was toch even koers en het was ook niet vlak."

Vervolgens riep Van Moer de hulp in van ploegmaat Roger Kluge. "Er ontstond een kopgroep die hij rustig liet rijden. Ik wist dat ik heel de dag moest controleren en zag dat bij die vijf Van der Hoorn zat. Ik dacht toen wel: jongen, wat doe je nu? Maar uiteindelijk waren we met genoeg sprintersploegen om te controleren."

Degradatiestrijd

Vervolgens ging het ook nog over de degradatiestrijd waarin Lotto Soudal verwikkeld is. De Belgische ploeg dreigt aan de verkeerde kant van de streep te gaan eindigen. "Bij ons is er tot vorige winter niets over de degradatiestrijd gezegd. Deze winter was het ineens: 'Mannen, we hebben een probleem.' Als we de voorbije twee jaar hadden gekoerst zoals we dit jaar doen, dan hadden we nooit in de problemen gekomen. Maar we koersten op een andere manier."

Van Moer geeft als voorbeeld de 1.1-koers GP Monseré. "Vorig jaar gingen we daar met klimmers heen, omdat niemand het wilde doen. Als je dan zonder sprinter naar zulke koersen gaat, wat negen op tien keer in een spurt eindigt. Dan wordt het moeilijk en is ook niemand gemotiveerd. Nu hebben we met Arnaud De Lie iemand die dat soort koersen kan winnen en dan is het ook veel leuker om naar daar te gaan."

Nieuws
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022