Pas 20 jaar oud maar Juan Ayuso kent zijn klassiekers: Spanjaard rijdt op vintage Colnago Eroica 2002

Juan Ayuso is net twintig jaar oud. Een millennial, maar de Spanjaard heeft duidelijk oog voor het verleden van de wielersport.

La Vuelta ciclista a Espana 22-15

Juan Ayuso maakte dit seizoen grote indruk als eerstejaars prof. Hij eindigde derde in de Vuelta a España, maar hij werd dit jaar ook onder meer vijfde in de Ronde van Catalonië en vierde in de Ronde van Romandië. Een geweldig eerste jaar dus voor het toptalent van UAE Team Emirates.

Na de Vuelta a España zou Ayuso eigenlijk naar Australië afreizen voor het WK, maar na zijn eerste grote ronde was hij te vermoeid om de reis overzees te maken. Sindsdien is hij niet meer in actie gekomen. Tenminste niet in een profkoers, want afgelopen weekend reed hij wel de niet-competitieve Eroica 2022.

Eroica is een wielerevenement dat bekendstaat om zijn vintage uitstraling. Ayuso reed in Italië dan ook op een vintage Colnago-fiets en in een vintage Colnago-wielershirt. Na afloop vertelde Ayuso dat het een geweldige ervaring was om in Toscane mee te doen aan het wielerevenement. Strade Bianche is voortgekomen uit de Eroica-wedstrijd. Gaan we Ayuso daar volgend jaar óók zien?

Pelotonpraat
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022