De indrukwekkende cijfers van supertalent Olav Kooij: de nieuwe Tom Boonen?

In al het geweld van Jumbo-Visma valt het misschien niet zo op, maar uit de cijfers blijkt: Olav Kooij is een speciale!

Sparkassen Muensterland Giro 2022

Maandag sprintte Olav Kooij op indrukwekkende wijze naar de zege in de Sparkassen Münsterland. Hij versloeg er Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Jasper Philipsen; de complete wereldtop dus.

Het is misschien nog wat vroeg om Kooij ook al bij die wereldtop te rekenen, maar volgens de cijfers zou dat eigenlijk wel moeten. De 20-jarige sprinter van Jumbo-Visma won immers al twaalf keer dit seizoen.

Met z'n 20 jaar plaatst hij zich daarmee in een speciaal rijtje, zo vogelde de Finse wielertwitteraar @ammattipyöräily uit. Alleen Peter Sagan won op die jonge leeftijd al meer koersen in de recente wielergeschiedenis.

De Zuid-Hollander gaat dus een grote toekomst tegemoet, ook al omdat Kooij liet zien dat hij meer kan dan sprinten alleen. Zo maakte hij vorig jaar op het NK op de VAM-berg grote indruk door aanvallend te koersen en uiteindelijk zevende te worden.

Met wat jaren ervaring en hardheid erbij moeten we niet gek opkijken als we Kooij ook in de Vlaamse koersen en Parijs-Roubaix aan het front gaan zien. De vergelijking komt natuurlijk veel en veel te vroeg, maar het zou een renner a la Tom Boonen kunnen worden..

Voor het zover is, liet Koojj gisteren na zijn zege weten het ook weleens in een grote ronde te willen laten zien. De Tour is bij Jumbo-Visma voor de klassementsmannen, dus zien we Kooij komend jaar in de Giro sprinten voor de zege?

De zeges van Kooij op een rijtje

- Circuit de Sarthe: 2 etappezeges plus eindzege

- Ronde van Hongarije: 1 etappezege

- ZLM Tour: 3 etappezeges plus eindzege

- Ronde van Polen: 1 etappezege

- Ronde van Denemarken: 2 etappezeges

- Sparkassen Münsterland Giro

Achtergrond
  • Photo: Rene Ohlgen/Cor Vos © 2022