Thijs Zonneveld over populariteit gravelriden: 'Van topsporters als Van der Poel tot de buurman met de walrusbuik'

Door de deelname van onder anderen Mathieu van der Poel en Peter Sagan staat het WK Gravel van zondag extra in de aandacht.

Strade Bianche Elite 2021

Echt verrassend komt de populariteit voor het WK Gravel niet. Dat gravelfietsen in de lift zit, dat is allang een voldongen feit. Volgens AD-journalist Thijs Zonneveld is het instapniveau van gravelriden een enorm voordeel, zo vertelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad.

"Dat is het mooie aan gravelrides: iedereen kan eraan meedoen omdat het minder technisch is dan mountainbiken. Van topsporters als Mathieu van der Poel tot de buurman met de walrusbuik. Gravel is de uitgelezen manier om de openbare weg te vermijden, die steeds drukker en gevaarlijker wordt."

Steeds meer profs weten de weg naar de gravelrides ook te vinden. Naast Van der Poel staan zondag in Veneto onder anderen Miguel Ángel López, Greg Van Avermaet, Magnus Cort, Alexey Lutsenko en Zdenek Stybar aan de start van het eerste wereldkampioenschap over onverharde wegen.

De toekomst van gravelrides is volgens Zonneveld desondanks nog ongewis. "Ik moet nog zien, zeker gezien het verleden, of de UCI het niet op de een of andere manier ­verprutst. Bijvoorbeeld door een serie evenementen te maken die alleen maar geschikt en interessant zijn voor een select groepje toppers."

Nieuws
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2021