Gran Piemonte | Kooij weet niet terug te keren na klim, zege gaat naar Ivan García Cortina

Ivan García Cortina heeft de Gran Piemonte op zijn naam geschreven. De Spanjaard was duidelijk de beste van een groep van dertig.

Dwars door Vlaanderen 2022

De Gran Piemonte - de laatste Italiaanse afspraak voor de Ronde van Lombardije - was op papier een kans voor de sprinters. Alleen lag er op zo'n zestig kilometer van het einde een zwaar klimmetje: Il Pilonetto. Een klim van 3,3 kilometer aan 8 procent. Op dat klimmetje moest Olav Kooij lossen, waardoor Team Jumbo-Visma in de verdediging werd gedwongen.

In de voorste groep namen Intermarché-Wanty-Gobert en Israel-Premier Tech het heft in handen, maar Team Jumbo-Visma (en INEOS Grenadiers namens Elia Viviani) wist het gat steeds kleiner te maken. Op achttien kilometer van de meet was de voorsprong van de groep vooraan - waar Jumbo-Visma Thomas Gloag had zitten - nog veertig seconden.

Al met al werd het een zeer spannende strijd tussen de twee groepen, maar de groep met Kooij wist het uiteindelijk niet te redden tot de kop. Zodoende ging een groep van zo'n 25 man strijden om de zege. Op vier kilometer van de meet ging Serry nog ten aanval om een sprint te ontlopen, maar er waren te veel teams die het op een sprint wilden laten uitlopen. In de spurt was het Ivan García Cortina die duidelijk over de snelste benen bleek te beschikken. De Spanjaard bleef de concurrentie ruim voor.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022