Evenepoel over werelduurrecord: 'Misschien dat ik het ooit ga doen, heb het voordeel dat ik klein en aerodynamisch ben'

Filippo Ganna kwam tijdens zijn werelduurrecordpoging tot 56,792 kilometer. Daarmee verbeterde hij het record glansrijk.

Tour de Suisse 2022 stage 8 ITT final

Ganna vertelde na afloop dat Wout van Aert en Remco Evenepoel misschien wel het record kunnen verbreken, maar dan wel als ze naar INEOS Grenadiers komen. Hij vertelde het met een glimlach, maar Evenepoel vertelt in gesprek met Het Laatste Nieuws dat er een kern van waarheid inzit. "Die mannen hebben daar echt de knowhow voor. Als je je eigen performance manager al het pad kan laten plaveien en een richtrecord laten neerzetten..."

Evenepoel doelt op Dan Bigham, die onlangs zelf het werelduurrecord verbrak. "Een betere voorbereiding kan je jezelf niet wensen. Dan kan je pas écht het maximale uit je capaciteiten halen. In dat opzicht heeft Victor (Campenaerts, red.) het in zijn eentje moeten klaren. Uiteraard werd hij ook goed begeleid, maar over een voorganger op de fiets die hem alles minutieus aangaf beschikte hij niet."

Wat zou de wereldkampioen zelf kunnen op de baan? "Ik ben klein en aerodynamisch. Op de wielerbaan kan dat een voordeel bieden. Eens op volle snelheid daar, kan je die in principe ook aanhouden. Van alle disciplines van het baanwielrennen is het werelduurrecord - denk ik - degene die de minste baanervaring vereist. Je moet de lijnen kunnen rijden, maar bij Ganna was dat zaterdag ook niet constant honderd procent perfect."

De 56,792 kilometer noemt Evenepoel indrukwekkend. "Versta me vooral niet verkeerd. Maar... misschien wel, ja. Ooit", vertelt hij lachend. "Tenzij Filippo nu zelf nog eens 58,59 kilometer per uur gaat rijden."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022