Waarom het seizoen voor de echte liefhebber er nog niet opzit? Door de Ronde van Langkawi!

Voor de wielerliefhebber gaat het seizoen deze week nog even door. Op GCN worden namelijk alle etappes van de Ronde van Langkawi uitgezonden.

Coppa Agostoni 2022

De Ronde van Langkawi is normaal misschien de moeite niet meer waard, maar door de degradatiestrijd van eerder dit jaar (inmiddels is duidelijk dat Israel-Premier Tech en Lotto Soudal aan de verkeerde kant van de streep staan) staan er meerdere grote ploegen aan het vertrek. In Maleisië starten morgen zes WorldTour-formaties en vier ProTeams.

Wie staan er dan aan het vertrek? Uit de WorldTour starten onder anderen Gianni Moscon, Andrey Zeits (Astana), Ion Izagirre, Ruben Fernández (Cofidis), Thomas De Gendt, Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Matteo Jorgensen, Ivan Ramiro Sosa, Einer Rubio (Movistar), Hugh Carthy, Esteban Chaves, Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), George Bennett en Rui Costa (UAE Team Emirates).

Naast sprinter Marijn van den Berg doet er nog een aantal Nederlanders mee in Azië. Van hen zijn David van der Poel, Julius van den Berg en Sjoerd Bax, die onlangs de Copa Agostoni won door Alejandro Valverde erop te leggen, de bekendste namen. Zeker van die laatste mogen we een en ander verwachten. Bax verkeert in bloedvorm en heeft nog geen contract voor volgend jaar.

Onlangs werd hij nog vierde in het eindklassement van de Ronde van Luxemburg, maar het parkoers in Maleisië zal te zwaar zijn voor Bax. Er gaat hoe dan ook een pure klimmer met de winst aan de haal, want vooral de derde en zevende etappe zijn loodzwaar. Op dag drie finishen de renners op een klim van 8,6 kilometer aan 8,5 procent. Bovendien is het een tweetrapsklim, want de 13,7 kilometer ervoor gaan aan 5,9 procent. Kortom, een klim van meer dan een uur.

Achtergrond
  • Photo Ivan Benedetto/SCA/Cor Vos ©2022