Tadej Pogacar blikt uitgebreid terug op Tour: 'Voor mij was het klote, maar de Galibier was fantastisch wielrennen!'

Over sportieve 'verliezers' gesproken. Tadej Pogacar spreekt in dit artikel als een echte winnaar over die schitterende Tour. Hij werd tweede, maar kon er achteraf als liefhebber van genieten.

Tour de France 2022 stage 18

Tadej Pogacar sloot afgelopen zaterdag met z'n 'back to back'-winst in de Ronde van Lombardije een seizoen af waarin hij met dat monument, winst in de Strade Bianche en drie Touretappes (en de rest van z'n zeges..) een prima seizoen af.

Maar we kunnen er niet omheen: in de Tour moest hij in het algemeen klassement genoegen nemen met een tweede plaats nadat hij werd afgetroefd door Jonas Vingegaard. Daarbij speelde de tactiek van Jumbo-Visma in de elfde etappe, die over de Galibier en finishend op de loodzware Col du Granon, een belangrijke rol.

Pogacar blikt in een interview met CyclingtipsCyclingtips uitgebreid terug op die dag - en de gehele Tour. Over z'n tweede plek in La Grande Boucle heeft hij bijna filosofische, inspirerende woorden.

" Ik heb de Tour op de best mogelijke manier verloren. Ik kon niet beter en als dat verliezen betekent voor sommige mensen dan is dat maar zo en accepteer ik dat. Maar verliezen is het natuurlijk eigenlijk niet; ik ben tweede geworden en dat is behoorlijk goed."

Pogacar verloor - of won de Tour niet, kunnen we dus eigenlijk beter zeggen - in die veelbesproken elfde etappe naar de Col du Granon. Hij heeft er zelf, een paar maanden later, ook mooie woorden over.

"Voor mij was het natuurlijk klote, maar voor wielerfans was het de meest interessante rit van de Tour. En zelfs ik kan nu wel zeggen: het was een fantastische etappe. De Galbier was ongelofelijk!"

De Sloveen gaat in op zijn instorten later op de Granon. "Wielrennen is een spelletje van op tijd bevoorraden en ik denk dat ik me daar heb misrekend. Ik had gewoon niet genoeg energie meer op de slotklim. Zoiets zou me niet mogen gebeuren, maar het gebeurde. Dat is wielrennen. Ik bleef vechten, maar ik zat er zó doorheen."

Hij heeft complimenten voor Jumbo-Visma en is ook eerlijk. "Jumbo-Visma deed het in de Tour voor bijna 100 procent perfect, wij hebben zelf wat foutjes gemaakt. Hun tactiek was zeer sterk. Ik had zelf misschien wat meer ritten kunnen winnen, maar ik ging voor de eindzege. Dat lukte niet omdat Jonas te sterk was."

"Als ik terugkijk zou ik misschien wat dingen anders doen, maar je weet van tevoren ook niet hoe sterk de concurrentie precies is. Foutjes maken hoort er ook bij in het wielrennen", sluit Pogacar af, die daarmee waarschijnlijk bedoelt op het counteren van Roglic op de Galibier terwijl dat achteraf bezien niet nodig was.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022