Mathieu van der Poel: 'Ik fiets zeker niet tot m'n 40ste'

Mathieu van der Poel over de lange termijn, maar ook over de korte termijn.

UCI Gravel World Championships 2022 men

Mathieu van der Poel startte gisteren bij verrassing in de Giro del Veneto. De kopman van Alpecin-Deceuninck reed de door Matteo Trentin gewonnen wedstrijd niet uit, maar fietste na het afstappen wel weer zelf terug naar het hotel, waardoor hij alsnog aan 147 kilometer kwam.

De Engelstalige website Cyclingnews sprak hem voorafgaand aan de wedstrijd over de laatste loodjes van dit seizoen, het komende seizoen en de langere termijn.

"Ik was hier toch omdat ik het WK gravel reed en vrijdag meedoe aan de Serenissima Gravel. In deze fase van het seizoen kan ik me moeilijk opladen om te trainen en dus gaf ik aan maar in deze wedstrijd te starten. Anders zit ik toch maar de hele dag in het hotel", zegt MVDP over z'n verrassende optreden in Veneto.

Hij is blij als na vrijdag het wegseizoen eropzit (jaja, het is weliswaar een gravelwedstrijd, maar toch). "Ik ben wel toe aan weer een rustperiode. Dit seizoen was zwaar, misschien wel meer op mentaal gebied dan op fysiek gebied. Er zit niet echt veel meer in de tank. Het WK gravel was iets wat ik per se wilde doen omdat het speciaal was en iets nieuws."

2023

Voor komend seizoen hoopt Van der Poel weer op een 'normaal' seizoen. Hij zal na de korte pauze die vrijdag aanbreekt weer het veld in duiken.

"Wanneer dat precies is, weet ik nog niet. Dat beslis ik na de rustperiode. Maar vermoedelijk zal het zo rond eind november zijn. Ik wil tien tot vijftien crossen rijden. Daarna zal ik me voorbereiden op het voorjaar, rust pakken en dan naar de Tour de France gaan. De Giro kwam vorig jaar als bonus omdat er een kans lag het roze te pakken. Nu rijdt ik sowieso maar één grote ronde."

Lange termijn

Dat is de korte termijn, maar er is ook de lange termijn. Afgelopen week namen renners als Philippe Gilbert en Alejandro Valverde afscheid. Zij koersten door tot hun veertigste. Dat ziet Mathieu van der Poel zichzelf niet doen.

"Ik las een interview met Serge Pauwels vorige week. Daarin zei hij dat renners van deze generatie hoogstens tot hun 30ste of maximaal hun 35ste zullen koersen. Niet meer zoals Gilbert en Valverde in ieder geval. Ik denk dat dat waar is."

"Het is de evolutie van het wielrennen. Kijk bijvoorbeeld naar Ayuso. Die is 19 en staat al op het podium van een grote ronde. Voor mij persoonlijk is het in ieder geval niet mogelijk dit 15 jaar vol te houden. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken, maar ik fiets zeker niet tot m'n 40ste."

Achtergrond
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2022