Annemiek van Vleuten: 'Ik heb bij het ontbijt alle chocolaatjes die ik had gekregen, weg zitten eten'

Annemiek van Vleuten was totaal niet bezig met zelf wereldkampioene worden. Dat blijkt wel uit haar ontbijt op de dag van de koers.

World Championships women - Road - 2022

Van Vleuten had zich al helemaal neergelegd bij een mislukt WK. De tijdrit ging niet als gehoopt, in de Mixed Relay viel ze en in de wegwedstrijd zou het niets worden door haar bij de crash opgelopen elleboogbreuk. "Ik had me er helemaal bij neergelegd", vertelde ze in gesprek met De Volkskrant. "Maar niet: boos worden en mijn geweldige seizoen laten overschaduwen door dit WK."

Dat ze niet bezig was met haar eigen presteren blijkt wel uit een anekdote die volgt. "Ik heb bij het ontbijt alle chocolaatjes die ik had gekregen van Ellen van Dijk ter troost, weg zitten eten. Zou ik anders nooit hebben gedaan. De focus op mijn eigen presteren was totaal niet aanwezig. Wat mij, vind ik, kenmerkt is dat ik dacht: wat is nog wel mogelijk? Dat werd: zorgen dat Marianne Vos wereldkampioen wordt. Dan zou ik alsnog met een goed gevoel het vliegtuig naar huis zijn ingestapt."

Dat gebeurde dus niet, want Vos had niet haar beste dag. Van Vleuten ook niet, maar kon op Mount Pleasant toch voor haar kopvrouw blijven. "Het had niets te maken met goed zijn. Ik was ook helemaal niet goed die dag. Ik won het WK op tactiek en zo win ik bijna nooit. Meestal is dat: het gaat bergop, daar ben ik de sterkste, ik rijd weg en gooi er een solo uit. De WK-winst was een cadeau dat de laatste kilometer op mijn pad kwam."

Van Vleuten hoopt dat niet alleen het heroïsche blijft hangen van haar WK-titel. "Ik ben er trots op dat ik met die WK-winst emoties heb losgemaakt en mensen heb laten genieten. Maar ik hoop dat ze niet alleen focussen op die gebroken elleboog of die laatste kilometer. Dat ze ook weten waarom ik die dag op de fiets ben gestapt. Dat het voor mij de mogelijkheid was om een teamspeler te zijn."

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022