Wielerstatistieken 2022 | Het unaniem belachelijk succesvolle jaar van Jumbo-Visma in cijfers

Zoals Ivo Niehe het zou zeggen: een unaniem belachelijk succesvol jaar voor Jumbo-Visma. De cijfers hieronder spreken voor zich!

Paris - Nice 2022 stage 1

Dat Jumbo-Visma dit jaar over overwinningen niet te klagen had, mag geen verrassing heten. Maar het succes dringt pas goed tot je door als je de cijfers op een rijtje zet. Wij vatten hier het zeer succesvolle jaar van de Nederlandse ploeg kort samen in cijfers (meer feitjes vind je op de site van Jumbo-Visma).

48 overwinningen

Normaal gesproken is QuickStep altijd de ploeg met de meeste overwinningen, maar nu gaat Jumbo-Visma er met die 'prijs' vandoor (ex aequo met UAE). De jonge Olav Kooij was met 12 zeges de hofleverancier van deze ploeg. Kopmannen Van Aert, Vingegaard en Roglic brachten respectievelijk 9, 7 en 5 zeges. Ook Christophe Laporte stond 5 keer met de bloemen in z'n handen.

Op de UCI-ranglijst prijkt Jumbo-Visma door deze overwinningen bovenaan, helemaal alleen want daar laat het UAE achter zich. Ander opvallend statistiekje: Wout van Aert eindigde maar liefst 25 keer bij de eerste drie dit seizoen (waarvan hij dus negen keer op de bovenste trede van het podium stond).

10 Etappezeges in grote rondes

Jumbo-Visma boekte afgelopen seizoen tien ritzeges in de Giro, Tour en Vuelta. Koen Bouwman, Roglic en het hele team (in de ploegentijdrit in Utrecht) hielden de eer hoog in Giro en Vuelta. In de Tour was het maar liefst zes keer raak dankzij Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Christophe Laporte.

6 Renners 18 dagen in leiderstrui grote ronde

Jonas Vingegaard droeg in de Tour, waarin ook Wout van Aert het geel aan had, natuurlijk het meest bij aan deze statistiek - en ook niet geheel onbelangrijk: hij won de Tour! In de Vuelta droegen achtereenvolgens Robert Gesink, Mike Teunissen, Edoardo Affini en Primoz Roglic het rood.

Vingegaard en Van Aert eerste

Niet alleen is Jumbo-Visma op de UCI-ranglijst officieel de beste ploeg, het levert ook de twee beste renners. Want Jonas Vingegaard prijkt bovenaan het UCI-klassement van etappekoersen, terwijl Wout van Aert de lijst aanvoert met een klassement over de eendagswedstrijden.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022